петък, 3 май 2024 г.

Милена Стойчева: Бъдещето на икономиката трябва да бъде базирано на науката

Снимка: БГНЕС

Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева заяви, че се надява все по-бързо бизнесът да открива, че връзката с науката е начинът да се създават нови решения, че трябва да базираме бъдещето на икономиката на науката, на следващи изследователски проекти, които обаче да достигат бързо до пазара. Това коментира тя във Варна преди откриването на двудневния форум за предприемачи „Старт фор фючър“ (Start for Future): Среща на върха 2023″. Домакин на събитието е Икономическият университет в крайморския град.

Във Варна бе създадена първата у нас високотехнологична долина, припомни ректорът на учебното заведение проф. Евгени Станимиров. Той уточни, че за форума са пристигнали предприемачи от близо 20 държави в Европа. Опитваме се да дадем старт в няколко посоки на иновационния потенциал на местните екосистеми, които да намерят пресечна точка на интересите си, посочи Станимиров.

Във Варна можем да стартираме мрежата от иновационни долини, защото това е форум на бъдещето, който събира представители на академичната общност, на бизнеса, на предприемачите, допълни Стойчева. По думите й министерството иска да изведе на преден план високите технологии, които включват съчетание на дигитални и инженерни решения, на тези, свързани с развитието на хората и обществото. Целта е да подкрепяме нов вид подход за решения – с много висока добавена стойност, които да подобрят средата не само на местния бизнес, а и в международен план, посочи министърът. Милена Стойчева припомни, че предстои да стартират две програми с обща рамка над 5 милиарда лева. Едната е за развитие на иновациите във всички видове предприятия, включително на стартъпи. Другата програма – за наука и бизнес, ще продължи работата от предишния програмен период, тя ще подкрепи доразвиването на научни проекти, досега създадени високотехнологични центрове и хъбове, обясни Стойчева.

До преди няколко години всяка от страните – бизнес, наука, образование, които днес си партнират активно, смяташе, че си е самодостатъчна, коментира още проф. Станимиров. По думите му недостигът на кадри е това, което е отключило желанието на предприемачите да се включат активно в научния и образователния процес. Стойчева допълни, че новият модел на иновации ще разчита на хората с талант да създават интелектуален продукт. Според нея поради тази причина министерството ще насърчава създаване на нови компании, ще поощрява младите хора още от училище да мислят за своето бъдеще и като предприемачи.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html