вторник, 7 май 2024 г.

Мечки са се появили и около Ловеч

Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Продължават сигналите за поява на мечки. Този път те са в близост до Ловеч. За последната такава среща има и публикуван в социалните мрежи клип. Той показва кафява мечка, засечена между селата Българене и Дъбрава, съобщава БНР.

Директорът на Държавното горско стопанство в областния център Младен Миков поясни, че въпросната мечка е с нашийник и се следи нейното местообитание. „Двегодишна е и тежи около 100-150 килограма. На ден минава около 50 километра. Идва в нашето горско стопанство и после се връща в троянското. Ако се приближи до населените места, уведомяваме кметовете. Свикнала е с хората и не се плаши. Обикаля в гористите местности. Да не всяваме паника!“, поясни той, но все пак предупреди хората да стоят на голямо разстояние от нея, защото не е ясно какво може да бъде поведението й.

Йордан Димитров разказа, че е бил нападнат от кафява мечка на вилата си в близкото до Ловеч село Соколово. „Беше мършава и започна да върви към къщата. Сетих се, че имам една коса. Тя спря, вдигна предни лапи, разпери ги и само изръмжа. Ударих я зад врата. Вероятно това ме е спасило. На подскоци си тръгна“, каза той. След неочакваната среща той се сдобива с газов пистолет и полицейски спрей. Добавя, че при вида на мечката е загубил говор и кръвното му се е повишило. Признава, че се сега се притеснява, когато ходи на вилата си. Този растеж на популацията принуждава мечките да търсят нови територии, обясни Димитров. „Трябва да се направи една реална инвентаризация на популацията им и където е голяма, да се разреши минимален острел“, смята той.

Кметът на Троян Донка Михайлова каза, че продължават сигналите за поява на кафява мечка в районите около селата в общината. „Изпратихме указания до кметовете – кошерите да бъдат обезопасени, да не бъде оставяна храна на открито и да няма животни без надзора на хората“, предупреди тя.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html