четвъртък, 2 май 2024 г.

Румъния обмислят махане на специалните пенсии за депутати

В началото на месеца за по-добри заплати протестираха полицаите от затворите.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Румъния обмислят махане на специалните пенсии за депутати, информира Аджерпрес, цитирана от БТА. Законопроектът за премахването на специалните пенсии на депутатите и сенаторите ще бъде във фокуса на днешното заседание на постоянната Комисия за статута на народните представители. Основната тема, която ще бъде обсъждана, е отмяната на главата за специалните надбавки.

В началото на месеца Социалдемократическата партия внесе в парламента законопроект за премахване на специалните пенсии на депутатите. „Внесох законодателна инициатива, която предвижда отмяна на специалните пенсии на народните представители. По този начин имаме моралната власт да обсъждаме и другите специални пенсии и тяхната отмяна, например тези на магистратите”, заяви Алфред Симонис от групата на СДП в Камарата на депутатите.

Законът за „специалните пенсии“, който вече беше одобрен от Сената на Румъния, предвижда близо 10 000 бенефициенти – магистрати, полицаи, военни, летци и съдебни служители – да не получават доходи по-високи от последната си заплата на 65-годишна възраст, нито да могат да получават повече от един доход.

Над 800 бивши депутати в Румъния получават специални пенсии, които не се базират на пенсионните им вноски. Стойността на специалните пенсии на депутатите и сенаторите възлиза на над 53 млн. леи (почти 21 млн. лв.) годишно.

Планираната пенсионна реформа стана причина за най-голямата стачка на магистратите в Румъния. В сряда най-големите съдилища в Букурещ и няколко прокуратури в южната и западната част на страната блокираха повечето процеси и разследвания.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html