четвъртък, 16 май 2024 г.

Тодор Тагарев: България подготвя нов транш военна помощ за Украйна

Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната Тодор Тагарев съобщи, че България подготвя нов транш военна помощ за Украйна. Той говори пред журналисти след съвместното заседание на парламентарните комисии по отбрана и по външна политика. Тагарев и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел бяха изслушани във връзка с предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс.

„Ние вадим от складовете неща, които са в годно състояние, имат още ресурс, но 30, 40 и повече годишни, затова въпросът със стойността им е сложен“, посочи още министърът.

Решението за помощта ще бъде предложено на Министерски съвет „съвсем скоро“. Към този момент не се дискутира предоставянето на основни бойни платформи.

По повод инициативата за снаряди за Украйна – България ще се включи съвсем скоро. „Въпросът е дали не сме пропуснали възможности, особено тези, които са свързани с инвестиция Европейския съюз в разширяване и мореднизиране на капацитета на предприятия от нашата отбранителна индустриуя. ВМЗ-Сопот е една от опциите, които ще се дискутират.

Тагарев не разбира логиката в тезата на Радев, че би било грешка страната ни да се включи в сделката за снаряди за Украйна. „Става въпрос за инвестиции и европейски средства в разширяване и модернизиране на капацитета на отбранителната ни индустрия, стига да не сме пропуснали възможността, тъй като комисарят Бретон дойде първо в България, но после обиколи и други страни. Никой не ни чака“, подчерта министърът на отбраната.

Той обясни защо премиерът: акад. Денков, а не президентът Румен Радев ще представлява и води делегацията на България на срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11-12 юли. „Аргументите са конституционното устройство на Република България. Ще се срещна с президента, когато ме покани“, каза още Тагарев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html