петък, 17 май 2024 г.

Франция предлага на Тунис 25,8 млн. евро

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен заяви, че Франция ще предложи на Тунис 25,8 милиона евро, за да му помогне да се справи с трафика на мигранти през Средиземно море. Това каза той по време на посещение в африканската страна, предаде Ройтерс.

Парите ще бъдат използвани за оборудване и обучение и са в допълнение към пакета от 105 млн. евро на Европейския съюз, който председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви по-рано този месец, за да помогне на Тунис да се справи с голямото увеличение на броя на мигрантите, потеглящи към Европа през Средиземно море от бреговете на Тунис. Това рисковано пътуване, често в претъпкани, допотопни плавателни съдове, стана причина за все повече удавяния на мигранти. Като цяло броят на мигрантите, пристигащи в Италия от Тунис тази година, също се увеличи рязко, което предизвика политически сътресения в Европа, основно между Рим и Париж.

Потъването на рибарско корабче, превозващо стотици мигранти от Либия към Гърция, миналата седмица извади пък като цяло наяве рисковете за мигрантите в Средиземно море.

Тунизийският президент Каис Сайед заяви, че страната му няма да бъде гранична охрана на Европа, но през февруари той обяви и засилване на мерките срещу мигрантите от Субсахарска Африка, живеещи в страната. Риториката, която Сайед възприе срещу мигрантите при обявяването на мерките, пък породи критики от страна на международната общност, а Африканският съюз я нарече расистка. Това също допринесе за увеличаване на броя на мигрантите, напускащи Тунис по посока на Европа.

„Ролята на Тунис не е да бъде брегова охрана, но ние работим, за да сведем до минимум броя на заминаващите към Европа“, каза Дарманен. Той заяви, че също така е представил на тунизийските власти списък с хора, които иска да бъдат върнати в Тунис от Франция.

Дарманен добави, че Тунис е поискал от Париж да проявява повече гъвкавост по отношение на визите за неговите граждани.

Броят на мигрантите от Тунис се увеличава също така и защото страната е изправена пред икономически трудности и от финансова криза.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html