понеделник, 29 април 2024 г.

Община Видин дава 60 000 лв. на пострадалите при наводнението в град Дунавци

Снимка: Община Видин

Община Видин ще подпомогне пострадалите при наводнението домакинства в град Дунавци с 60 000 лева. Това решиха днес на своето редовно заседание общинските съветници във Видин. Те гласуваха още кметът на общината д-р Цветан Ценков да сформира комисия, която да извърши оглед на щетите и да се започне изплащането на средствата на пострадалите в размер от 300 до 1500 лева, предаде БТА.

В резултат на проливните дъждове в последните дни и излизането на река Войнишка извън коритото си, водата заля десетки дворове на къщи в квартал „Видбол“ в Дунавци. Обявено бе частично бедствено положение в града, след като под вода останаха десетки декари земеделска земя, дворове и бяха наводнени близо 60 къщи.

В последните три дни общинската администрация, кметовете на Видин и Дунавци, съвместно с останалите институции участват в аварийно-възстановителните работи. Доброволчески организации, Българският Червен кръст оказват на място съдействие и подкрепа на пострадалите жители, помагат за преодоляване и възстановяване на щетите от високата вода в наводнените имоти.

В свое съобщение, днес следобед, областният управител на Видин Огнян Асенов обяви, че „контролираното изпускане на язовир „Полетковци“ не е причина за преливането на река Войнишка в Дунавци“. Съобщението му е във връзка с появила се информация, че река Войнишка е излязла от коритото си и е наводнила Дунавци, в резултат на изпускането на язовир „Полетковци“, община Кула.

Управителят на „Напоителни системи“ ЕАД -Видин инж. Лилия Замфирова е съобщила на среща в Областната администрация, че контролираното изпускане на язовир „Полетковци“ е започнало на 12 юни 2023 г., когато язовирът е бил на 73% пълен. Изпусканото количество вода е било малко над един м3/сек. С оглед получените прогнози за усложняване на метеорологичната обстановка в област Видин, на 16 юни 2023 г. в 15:00 часа е спряно изпускането на вода от язовира.

В същият ден в района на селата Бранковци и Старопатица падат интензивни валежи. Язовир „Полетковци“ за един час повишава нивото си с 50 см (без да има изпускане на вода от него). От целия водосбор на река Войнишка, в района на Дунавци, за кратко време, е минавала вода с дебит около 90 м3/сек., е съобщил инж. Богдан Николов, главен инженер в дружеството. Принципно времето за придвижване на изпусканата от язовир „Полетковци“ вода до района на град Дунавци е около шест-седем часа, е уточнил инж. Николов. Интензивните валежи във водосборната област на река Войнишка с количества на валежите между 50-60 л/м2, паднали за около един час, са причина за възникване на бедствената ситуация в град Дунавци, е станало ясно на проведената работна среща.

Контролираното изпускане на язовир „Полетковци“ е възстановено след спад на водните нива, на 17 юни 2023 г. в 12:30 часа с дебит от 1,2 м3/сек. Към днешна дата дебитът е 2 м3/сек, е съобщила инж. Лилия Замфирова. Тя е информирала още, че на база получени прогнози за очаквани валежи, са били предприети действия за контролирано изпускане на язовир „Полетковци“, за което са били уведомени своевременно кметовете на съответните общини, централното управление на „Напоителни системи“ ЕАД и Басейнова дирекция „Дунавски район“ – Плевен. Тя е категорична, че към настоящия момент на стопанисваните от тях обекти и съоръжения на територията на Видинска област не са констатирани нарушения и възникнали проблеми. Продължава извършването на ежедневни наблюдения и обходи.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html