четвъртък, 16 май 2024 г.

Стойчо Стойчев: Гешев няма да има успех в политиката

Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

Иван Гешев трудно може да разчита на някаква по-значима електорална подкрепа в политиката. Това прогнозира в ефира на БНР политологът Стойчо Стойчев. „Ако сам тръгне да го прави, не мисля, че ще има някакъв успех. Ако някой застане зад него с пари и иска да му купи присъствие в парламента, би могъл да постигне нещо от порядъка на „България без цензура“ или партията на Марешки – става въпрос за десетина депутати за 1 мандат. Това е резултатът след тези 4 години – динамични в политическо отношение“, смята Стойчев.

Според политилога няма да се стигне до нова политическа криза. „Залогът е много по-голям. Още с оставката на Гешев от ДБ обясниха, че не е била това целта. Целта е била конституционната реформа. По същия начин в момента аргумент трябва да бъде, че независимо дали изпълняващ длъжността е Пенчо или Борис, в крайна сметка важното е да се изпълни конституционната реформа. Това няма как да стане дългосрочно, ако се разпадне това конституционно мнозинство. Никой не може да предскаже, че в следващия парламент ще има конституционно мнозинство, което да гарантира подобна реформа, отвъд договорените в това НС неща. Избирателите на ДБ, ПП и ГЕРБ сигурно са гневни, но когато става въпрос за фундаментални промени в конституционната рамка, често се налага да се взимат непопулярни решения и болезнени реформи“, отбеляза политологът.

По думите му,  враговете на тази форма се опитват да разпаднат коалицията преждевременно. „Винаги в партиите трябва да прогнозираме наличието на предатели и шпиони“, добави той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html