понеделник, 29 април 2024 г.

Иванка Шалапатова призова домакинствата пострадали от наводненията да подадат заявления за подкрепа

Снимка: БГНЕС

Министърът на труда и социалната политика д-р Иванка Шалапатова призова домакинствата от пострадалите райони в областите Монтана, Враца и София да подават заявления за подкрепа, защото към днешна дата те са много малко. По думите ѝ е създадена организация исканията да бъдат разглеждани в рамките на няколко дни и парите да бъдат изплащани максимално бързо.

Помощ може да се получи по няколко линии, които не се изключват, а се допълват, посочи Шалапатова. Единият вид подкрепа за домакинствата е с еднократна сума в размер до 1512 лева. Освен това хората могат да кандидатстват и пред фонд „Социална закрила“. По думите на министъра по тази линия те могат да получат до 2 500 лева, като сумата е за ремонт на къщата или за замяна на уреди от първа необходимост, спрели да работят при бедствието.

Третата линия на подкрепа е пострадалите хора да бъдат включени в програмата „Топъл обяд“, обясни още Шалапатова. Тя допълни, че е разговаряла с всички кметове в тежко засегнатите райони, които трябва да подадат заявка към министерството за увеличение на бройките по програмата. Към днешна дата в София област по тази линия подкрепа получават 2006 души, в Монтанско – 989, а във Врачанско – 3 635, обясни Шалапатова. По думите ѝ сега се очаква кметовете да подават заявките си, като не са им поставени ограничения за броя на хората.

Министърът каза още, че местните власти могат да поискат допълнително бройки и за назначаване на хора – трайно или нетрайно безработни, които могат да бъдат наемани почасово за до 3 месеца. Идеята е те да помагат за разчистването, дезинфекцията, както и на пострадалите домакинства.

В отговор на въпрос за бюджета на министерството през 2024 г., министърът посочи, че преговорите по тази тема още не са започнали, но нейната цел ще бъде увеличение на заплатите на работещите в социалната сфера, както и подобряването на условията им на труд.

Във Варна днес д-р Шалапатова участва в годишния форум на Националния алианс за социална отговорност. Този път темата на конференцията е развитието на социалните услуги. Във форума участват представители на oбщини, експерти от централната власт и от неправителствени организации, доставчици, ръководители и екипи на социални услуги, потребители.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html