понеделник, 6 май 2024 г.

Москва планира местни избори в окупираните райони на Украйна

Снимка: БГНЕС

Москва планира местни избори в анексираните райони на Украйна. Това става ясно от съобщение на руската Централна избирателна комисия, която ги е насрочила за 10 септември, предадоха световните агенции.

Произвеждането на изборите там се предвижда да съвпадне с местния вот в други руски региони. На тези избори ще се избират местни парламенти и общински съвети, както и областни губернатори.

Русия не контролира напълно Донецка, Луганска, Запорожска и Херсонска област в Източна и Южна Украйна и боевете в четирите области продължават. Въпреки, че в окупираните от Русия четири украински области все още се водят ожесточени боеве, директорката на руската ЦИК Ела Памфилова каза, че руското министерство на отбраната и Федералната служба за сигурност (ФСС) смятат, че е възможно там да се състоят избори през септември.

Русия обяви четирите области за част от своята територия след набързо организирани референдуми в окупираните части на Украйна миналия септември, които не бяха признати за законни от Киев и Запада, посочва Ройтерс. Въпросната незаконна анексия бе отхвърлена с почти пълно мнозинство от Общото събрание на ООН.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html