понеделник, 29 април 2024 г.

Си Дзинпин чества 70-годишен юбилей

Снимка: Архив

На 15 юни се отбелязва 70-ият рожден ден на Си Дзинпин, върховният лидер на Китайската народна република.

Той управлява във време когато е на върха на славата си и е пълен господар на огромната страна. Откакто е начело на държавното управление, Си се очерта като един от основните играчи на глобалната сцена, който иска да дърпа конците на световните процеси и да изпълнява ролята на балансьор в моменти на трудности.

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър определя Си, като „по-силен в световен мащаб от всеки предишен китайски лидер“.

Си Дзинпин е генерален секретар на Китайската комунистическа партия (ККП) и председател на Централната военна комисия от 2012 г. и председател на Китайската народна република (КНР) от 2013 г. Си е върховен лидер на Китай от 2012 г.

През 2016 г. партията официално го удостоява с титлата „основен“ лидер. От 2007 г. е член на ръководния орган – Постоянния комитет на Политбюро на ЦК на ККП. Си Дзинпин е наричан най-влиятелният и популярен лидер на Китай след Дън Сяопин и сега е наричан най-влиятелният след Мао.

Откакто идва на власт, Си предприема широкообхватни мерки за укрепване на партийната дисциплина и осигуряване на вътрешно единство. Неговата забележителна антикорупционна кампания довежда до падането на видни действащи и пенсионирани служители. Си затяга ограниченията за гражданското общество и засилва идеологическия дискурс, като застъпва цензурата в Интернет в Китай като концепция за „мрежов суверенитет“. Си призовава за по-нататъшни пазарни икономически реформи, върховенство на закона и укрепване на правните институции, съсредоточавайки се върху индивидуалните и националните стремежи под мотото „Китайска мечта“. Си също така се застъпва за по-твърда външна политика, особено по отношение на китайско-японските отношения, претенциите на Китай към Южнокитайско море и ролята му на водещ защитник на свободната търговия и глобализацията. Неговото външнополитическо кредо е „дипломация на великата държава с китайски характеристики“. Той се стреми да разшири евразийското влияние на Китай чрез инициативата „Един пояс, един път“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html