вторник, 21 май 2024 г.

Закриват Държавната петролна компания

Държавната петролна компания се закрива, реши на първо четене парламентът. Петролните резерви на държавата ще се управляват от Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“.

Компанията бе закрита с мотива, че съществуването ѝ е необосновано от гледна точка на икономическата логика.

Пазарът на горива в България оперира в условия на редица дефицити. Те обаче са концентрирани в областта на недостатъчно ефективния и ефикасен контрол, а не в аспекти, свързани с липсата на конкуренция. Поради тази причина участието на държавна компания на пазара на горива и плановете на Държавно предприятие „Държавна петролна компания” да изгражда и оперира бензиностанции са напълно необосновани от пазарна гледна точка.

Направените анализи сочат, че съществуването на Държавно предприятие „Държавна петролна компания” е напълно необосновано от гледна точка на защитата на държавния интерес, обществения интерес, икономическата логика и защитата на конкурентния пазар на горивата в България. Създаването на Държавно предприятие „Държавна петролна компания” не е обусловено от необходимост за удовлетворяване на конкретен обществен интерес, а участието на държавното предприятие на свободния пазар на горивата не е обусловено от идентифициран „провал“ на пазара, който да налага държавна намеса.

Тъй като нямаше предложения между първо и второ четене, пленарната зала започна работа и по дебатите по второто гласуване на законопроекта.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html