петък, 10 май 2024 г.

3800 души са загинали по бежанските пътища в Северна Африка и Близкия изток през 2022 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо 3800 души са загинали по миграционните пътища на Северна Африка и Близкия изток през изминалата година, съобщи днес Международната организация по миграциите (МОМ), предаде Франс прес, цитирана от БТА. Това е рекорд от 2017 г. насам и увеличение с 11% спрямо предходната година.

В региона Близък изток-Северна Африка са над половината от общо всички смъртни случаи на мигранти на световно ниво, допълва организацията. Тя призовава за незабавни и координирани усилия, за да се засили защитата на мигрантите.

Миграционните пътища по суша в Северна Африка са особено опасни, защото включват прекосяване на Сахара. Там жертвите миналата година са 1028. Най-тежка е равносметката в Близкия изток в Йемен, където насилието срещу мигранти се е увеличило и жертвите са най-малко 795, по-голямата част от които етиопци, опитващи се от Йемен да достигнат до Саудитска Арабия.

През изминалата година незаконната миграция между региона на Северна Африка и Близкия изток е била белязана от увеличаване на смъртоносните инциденти край бреговете на Либия по посока на Гърция и Италия, с най-малко 174 жертви, което е половината от смъртоносната равносметка за района на Източното Средиземноморие, допълва още организацията.

Според сайта на МОМ 2406 мигранти са загинали или се водят за изчезнали само в Средиземно море през 2022 г. (което е 16,7 % за една година). А от началото на настоящата година жертвите и изчезналите в Средиземноморието са вече 1166.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html