събота, 27 април 2024 г.

Пластмасова диктатура

Липсата на стройна система за оползотворяване превръща страната в бунище за синтетичен амбалаж.
Снимка: БГНЕС

Васил НАНЧЕВ

Още от времето на соца все се бием в гърдите как правим всичко възможно да настигнем и дори задминем най-напредналите страни във всички сфери. В тази посока никога не ни е липсвало самочувствие, най-вече на управляващите и други хора с влияние в страната. В крайна сметка обаче нещата си остават същите – все си кретаме на опашката.

Показателно е, че дори някои ефективни в екологично отношение неща сме ги изоставили, подражавайки на другите. След началото на т. нар. преход у нас бързо навлязоха всякакъв вид синтетичен амбалаж. Спряхме да връщаме бутилки, за да ги сменим за пълни. Наистина това е улеснение. Обаче нещата отново са на път да се върнат и причината е грижата за опазването на околната среда, от което зависи дори оцеляването на човечеството. На трезвомислещите хора им е ясно, че бъдещето е на кръговата икономика, бълваща минимум отпадъци, които да не могат да се рециклират.

За последните 30 години, освен по-лесното ходене на пазар, се сдобихме и с множество сметища под път и над път. Лошото е, че само на думи ни правят лошо впечатление. Иначе ги подминаваме с усмивка и немалко от нас си изхвърлят празната бутилка, където им падне. Разделното събиране на отпадъците от бита е организирано пет за четири. Специални контейнери има не навсякъде и така дори човек да има желание е принуден да хвърля всичко в общата кофа.

Да не забравяме, че в немалко от напредналите страни работи тройна система за връщане на празните бутилки. У нас засега има само плахи опити. По-голямата част от търговците в България се правят, че подобно нещо не съществува. Явно и нормативната ни уредба не е на ниво и да ги принуди (с моркова и тоягата) да го правят. Защо на Запад в големите търговски вериги има машини, приемащи празни бутилки, а у нас няма?! Най-често там срещу предадения амбалаж се дава бележка, с написана сума, която може да се оползотвори в съответния магазин. По този начин и търговецът би имал полза, защото малко или много ще се повиши оборотът му.

Освен това все още у нас няма и видим стремеж за намаляване на употребата на пластмасата. Отива човек да си купи маслини или храна за в къщи, но на доста места задължително му ги слагат в синтетична кутия, за която се плаща. Не би ли трябвало клиентът да може да избира и да вземе продукта в малко и леко найлонче или собствен съд дори.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html