неделя, 12 май 2024 г.

Украйна твърди, че е превзела седем села през последната седмица

През последната седмица украинската армия е върнала седем села на площ от 90 квадратни километра от руските сили, каза заместник-министърът на отбраната на страната, чиято контраофанзива досега е отбелязала скромни успехи.

Заместник-министърът на отбраната Хана Малиар написа в Telegram, че украинският флаг отново се вее над село Сторожов, в източната област Донецк, и че украинските войски са превзели три близки малки села, както и три в съседната област Запорожие.

„Битките са трудни, но ние напредваме и това е много важно“, каза украинският президент Володимир Зеленски във видео обръщението си през нощта.

Според него дъждовното време е предизвикателство за украинските войски.

Зеленски каза също, че е разговарял с военните командири за това „кои точки на фронта трябва да бъдат укрепени и какви действия могат да бъдат предприети, за да се превземат възможно най-много руски позиции“.

Киевските власти съобщиха в неделя, че техните войски са превзели селата Благодатне, Макаровка и Нескучне в Донецк – южно от град Велика Новосилка.

Малиар каза, че селищата Лобково, Левадне и Новодривка в Запорожка област отново са под контрола на Украйна.

Русия не е потвърдила тези успехи на Украйна и те не могат да бъдат проверени.

Тези победи се отнасят само до малки части от територия и показват остротата на битката, която предстои за украинските сили, пише Асошиейтед Прес.

А Украйна ще трябва да се бори метър по метър, за да си върне около една пета от територията си, която е под руска окупация.

Неотдавнашните боеве на 1000-километровия западен фронт бяха усложнени от спукването на язовир на Днепър, река, която разделя воюващите страни.

Западни анализатори и военни служители предупреждават, че опитът на Украйна да освободи териториите си може да отнеме години, тъй като руските сили са добре окопани и успехът на контранастъплението далеч не е сигурен, обобщава медията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html