неделя, 28 април 2024 г.

АЕЖ иска от парламента да провери за цензура в държавните медии

Снимка: БГНЕС

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) в България призовава Народното събрание да създаде специализирана анкетна комисия, която да провери съмненията за евентуална държавна цензура в електронните медии, съобщи БНР.

АЕЖ настоява парламентарна комисия да проучи съмненията, че властта използва регулатори, за да притискат националните телевизии да не отразяват теми от обществен интерес. От организацията дават примери за такива теми с така наречения „Барселонагейт“, публикуваното от Антикорупционния фонд през 2020-а година разследване “Осемте джуджета“ и други.

Според Асоциацията една парламентарна анкетна комисия би могла да разследва потенциална намеса на държавата посредством регулаторните органи или други институционални механизми в редакционната независимост на медиите. А като минимум, тази парламентарна комисия да изслуша членовете на съответните регулаторни органи от последните пет години, както и основните действащи лица в споменатите теми “Барселонагейт” и “Осемте джуджета” – Бойко Борисов, Иван Гешев и Борислав Сарафов. Според Асоциацията трябва да бъдат изслушани и ръководствата на трите национални телевизии, а също и на Българското национално радио, както и журналисти от медиите, които биха искали да свидетелстват и могат да разкажат за евентуални практики на политическа цензура.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html