събота, 18 май 2024 г.

Наталия Киселова: Ако този ВСС избере нов главен прокурор, ще има съмнения за политическа намеса

Наталия Киселова, кадър бТВ

След като ВСС отстрани Иван Гешев има предложение към президента за подписване на указ. Държавният глава има няколко дни да се запознае с предложението и да прецени дали да издаде указ за освобождаване. Това заяви пред БТВ доц. Наталия Киселова.

„Важно е дали завереният състав на Висшия съдебен съвет, или нов ще избере следващия главен прокурор. Това е същината, защото ако се бърза с избора за нов главен прокурор, съмненията за политическа намеса отново ще тегнат“, каза още конституционалистът.

Не трябва да изключваме възможността президентът да върне предложението за ново обсъждане. По Конституция Радев има право веднъж да откаже, допълни тя.

„Има няколко неща, които могат да бъдат взети предвид. Тезата на Гешев е, че думите му са „изразяване на мнение“. Хубаво е да се каже, че чл. 10 от Европейската конвенция, на който се позова защитата и членовете на ВСС, които гласуваха против, че правото за изразяване на мнение трябва да гарантира безпристрастността на правосъдието“, уточни тя.

Киселова припомни, че главният прокурор се назначава с указ на президента, който подлежи на контрол за конституционност от Конституционния съд.

Ако президентът подпише указът за освобождаване на Гешев, негов заместник ще изпълнява функциите на главен прокурор.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html