неделя, 12 май 2024 г.

Заповедта за арест на Путин може да откаже РЮА от домакинството на среща на БРИКС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Южноафриканската република може се откаже да бъде домакин на тазгодишната среща на страните от БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южноафриканската република, за да избегне да бъде подложена на натиск да арестува руския президент Владимир Путин, който е издирван от Международния наказателен съд за военни престъпления, пише британският вестник „Гардиън“, цитиран от БНР.

Южноафриканската република, заедно с още пет африкански държави -Замбия, Сенегал, Република Конго, Уганда и Египет, полага дипломатически усиля за нов мирен план за прекратяване на сраженията в Украйна. Президентът на страната Сирил Рамапоса е разговарял с китайския си колега Си Цзинпин за последните развития около Украйна. Пекин има своя собствена мирна мисия в Украйна и Русия и някои политически наблюдатели не виждат какво ново може да предложи африканската мисия.

Като част от договора от Рим, с който е учреден Международния наказателен съд обаче, Претория се задължава да арестува Путин, ако дойде на срещата, за която е заявил участие, и да го прераде на съда в Хага. Китай и Индия не са страни в договора от Рим и е много вероятно южноафриканците да се опитат да договорят прехвърлянето на срещата в Пекин. Бразилия също не е вариант за провеждането на срещата на лидерите на БРИКС, защото също е страна-членка по договора от Рим.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html