понеделник, 29 април 2024 г.

Във ВСС продължават дебатите за уволнението на главния прокурор

През май Гешев демонстративно отказа да подаде оставка.
Снимка: БГНЕС

Във ВСС днес ще продължат дебатите за уволнението на главния прокурор. Те са по искането на четирима членове на прокурорската колегия във висшия съдебен съвет за предсрочно отстраняване от поста на Иван Гешев. Ще бъде изслушана заместник-главния прокурор Даниела Машева, съобщава БНР.

В четвъртък съдебните кадровици заседаваха повече от 14 часа. С разпит на свидетели те изясняваха емоционалното състояние на Гешев в дните около пресконференцията, на която, говорейки за народните представители, той използва израза „политически боклук“ . Заради този израз е и искането за предсрочното му освобождаване. По време на дебатите тогава няколко пъти главният прокурор възрази срещу бързото развитие на процедурата и заподозря в това натиск отвън.

„Това вече започва да прилична на нещо, което няма да кажа, че е „извънредно“, но няма да кажа и други термини. Грозно почва да изглежда. Аз в график за моето отстраняване няма да участвам. Ако има такъв график, някой да ми каже кога е последната дата?“, посочи в четвъртък Иван Гешев.

От своя страна членовете на Прокурорската колегия Гергана Мутафова и Огнян Дамянов посочиха: „Непрекъснато бяхме обвинявани в това, че е организирано гласуването кога трябва да стане, че има поръчение, кога трябва да стане отстраняването на главния прокурор, че е ясно какъв ще бъде резултатът“. „Хем искаме да установим обективната истина, хем говорим за график. Истината е, че предложението касае две изречения, казани навреме“.

Заседанието на Висшия съдебен съвет започва в 9 часа, защото в ранния следобед Иван Гешев трябва да отпътува за Страсбург, където има планирани срещи в Европейския парламент. Най – вероятно гласуването ще бъде в четвъртък. Според влезлите в сила промени в Наказателно – процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, за освобождаването му вече са необходими по-малко гласове – 13.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html