вторник, 21 май 2024 г.

Турската лира се срина с още 7 на сто

В началото на годината едно евро струваше малко над 20 лири, а сега вече наближава 25.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турската лира се срина с още 7 на сто днес спрямо долара и еврото, съобщава БНР. Към 10.00 часа българско време щатският долар поскъпва с над 7% към 23,17 турски лири – ново рекордно дъно за турската валута и най-драматична обезценка в рамките на ден от историческия срив през 2021 г. Еврото също поскъпва с над 7%, достигайки рекорден връх от около 24,60 турски лири.

Турската лира вече поевтиня с над 10%, откакто Мехмет Шимшек беше назначен за финансов министри от Ердоган през уикенда. От началото на годината турската валута се е обезценила с близо 20 на сто.

Една от причините за пореднана вълна на обезценка е, че икономисти и анализатори очакват новият икономически екип на президента Реджеп Ердоган да започне да предприема по-ортодоксални политики. Сега турските власти се надяват, че чуждестранните инвеститори ще се завърнат след дългогодишно напускане на пазара. Редица анализатори обаче предупреждават, че Ердоган многократно се е обръщал в миналото към по-конвенционалните финансови политики, но след това е променял това свое решение.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html