17.9 C
София
петък, 9 юни 2023 г.

Кристин Лагард: Еврото е най-силната форма на интеграция в ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврото е най-силната форма на интеграция в ЕС, казва по случай 25-годишнината на ЕЦБ председателят на финансовата институция Кристин Лагард, цитирана от БТА.

На 1 юни 1998 г. бе създадена Европейската централна банка (ЕЦБ) с цел да подготви въвеждането на еврото. Това беше най-голямата в историята на света смяна на парична единица. По онова време бях адвокат и си спомням как трескаво преработвахме договори, основани на обменни курсове, които скоро щяха да престанат да съществуват. Беше ли наистина възможно общата валута да проработи? Днес, чествайки 25-годишнината на тази институция, знаем, че тя работи и че еврото сплоти Европа.

През последните 25 години приветствахме в еврозоната девет нови държави и така броят на членките нарасна от 11 на 20. Поехме и нови задачи, включително надзора над европейските банки. Днес еврото е втората по значимост валута в международната парична система след щатския долар.

Преминахме и през трудни времена. Но както в периоди на икономически подем, така и в моменти на спад, под ръководството на моите предшественици Вим Дуйзенберг, Жан-Клод Трише и Марио Драги, ЕЦБ винаги е била съсредоточена върху изграждането на по-силна основа за бъдещето на Европа посредством изпълнението на нашия мандат.

Пандемията и неоправданата война на Русия срещу Украйна показаха, че стабилността не може да се приема за даденост. А засилване на геополитическите съперничества може да означава нарастваща неустойчивост на световната икономика занапред. В този свят на несигурност ЕЦБ е и ще продължи да бъде надеждна котва за стабилността.

Днес действаме със същата решимост за понижаване на инфлацията. След години на много ниски стойности сега тя е прекомерно висока и се очертава да се задържи така твърде дълго. Това отслабва стойността на парите, намалява покупателната способност и вреди на гражданите и предприятията в цялата еврозона, особено на най-уязвимите членове на нашето общество.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html