петък, 19 април 2024 г.

Шофьорът на камиона, който се вряза в ограда на Белия дом е целял убийството на Байдън и поемане на властта

Белият дом, снимка Интернет

Младежът от Мисури, 19-годишният Сай Вършит Кандула, който умишлено се блъсна с наетия си камион в ограда близо до Белия дом във Вашингтон в понеделник, каза на полицията, че се възхищава на нацистите и иска да „завземе властта“, показват съдебните записи.

Той каза, че е готов да убие президента на САЩ Джо Байдън, вицепрезидента Камала Харис и техните семейства и да „завладее властта“ и е планирал атаката от шест месеца.

Шофьорът е наел камион U-Haul в понеделник вечерта и около 21:35 автомобилът е излязъл на тротоара пред Белия дом и се е блъснал в метална бариера северно от Белия дом, според доклад на Тайните служби, подаден в Федерален окръжен съд във Вашингтон. Кандулу е обвинен и в грабеж на имущество на Съединените щати на стойност над 1000 долара. Когато агенти на Тайните служби попитали Кандула за знамето със свастика, което той извадил от раницата си, той казал, че го е купил онлайн, защото нацистите „имат велика история“ и описал Хитлер като „силен лидер“, на когото се възхищавал, сочат съдебния документ .

„Шофьорът каза, че се възхищава на тяхната авторитарна природа, евгеника и един световен ред.“ Целта му беше да влезе в Белия дом, да поеме властта и да стане глава на нацията“, съобщава NBC News (NBC), цитирайки доклада.

Кандула се яви във Върховния съд на Вашингтон във вторник и се очаква да се яви за първи път във федералния съд в сряда следобед.

Шофьорът на камион под наем, който се блъсна в бариери близо до Белия дом в понеделник, е изправен пред множество обвинения, включително заплаха за убийство на американския президент, съобщи американската полиция в понеделник.

Заподозреният е обвинен, наред с други неща, в заплаха за убийство, отвличане или нараняване на американския президент, вицепрезидент или членове на семействата им, предаде по-рано Ройтерс. Освен това той е изправен пред обвинения в нападение с опасно оръжие, незаконно проникване в частна собственост, унищожаване на федерална собственост и опасно управление на превозно средство.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html