19.8 C
София
вторник, 6 юни 2023 г.

Само КЗП може да оповестява имената на фирмите нарушители

Наскоро БАБХ информира за овче сирене, което е било правено и с краве мляко.
Снимка: ANTENI.INFO

Единствено след влизане в сила на заповед на Комисията за защита на потребителите (КЗП) може да се оповестяват имената на фирмите, нарушили правилата за търговия и предлагащи продукти, които не отговарят на стандартите за безопасност или мамят клиентите със съдържанието и качеството. Това коментира основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова по БНР – Пловдив във връзка с информацията, че овче сирене със съдържание на краве мляко в него у нас се предлагало по магазините в страната.

„Стана ясно, че Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) вече е информирана за тези резултати, вероятно предстои потвърждаването им и в нейни лаборатории, за да може тя – като специализиран контролен орган в тази сфера, да се произнесе с експертно становище има ли разминаване между обявената на етикета информация и реалното съдържание в опаковките, както и относно наименованието на продукта. Необходимо е след това да се вземат мерки и от страна на Комисия за защита на потребителите (КЗП), която въз основа на предоставеното от БАБХ заключение евентуално да се произнесе за наличието на нелоялни търговски практики, да ги санкционира и забрани“, поясни тя.

„Важно е контролните органи да гарантират, че предоставяната на потребителите информация за съдържанието на продуктите е вярна, защото на база на нея те избират и това е техният принос към естествената регулация. Отделен е въпросът, че хората са различни – някои предпочитат най-ниска цена, други държат на качеството „на всяка цена“ и всеки от тях оказва своето влияние върху пазара и върху търговците и тяхното поведение“, посочи Руменова. „Пазарът е много сложна система, тъй като зависи от потребностите, желанията и платежоспособността на различните потребителски групи, какъв е процентът на представителите на всяка от тях спрямо останалите и т.н. Затова е важно да има различни продукти, от които потребителите да избират информирано, при гарантирана свободната и лоялна конкуренция“, добави тя.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html