сряда, 24 април 2024 г.

4 млрд. евро субсидии планира Германия за енергоемки индустрии

Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Около 4 млрд. евро годишно да заделя Германия, за да подпомага цените на тока за енергоемки промишлени отрасли. Целта е да бъде подкрепено отдалечаването на индустрията от фосилните горива, като същевременно се обезкуражат фирмите да изнасят производства в чужбина, предлага икономическото министерство на страната, предаде Ройтерс.

Миналата година германското правителство въведе ценови тавани за електричеството и газа, за да предпази промишлеността и домакинствата от нарастващите цени. Според компаниите в Германия обаче електроенергията все още е твърде скъпа. „Искаме промишлеността да остане у дома, в Германия, и да има перспектива за трансформация“, каза министърът на икономиката Роберт Хабек на пресконференция.

Правителството обсъжда детайлите по програмата, на която финансовото министерство се противопоставя, но според Хабек субсидията може да ограничи цените на ниво 6 евроцента на киловатчас, като обхване 80% от потреблението на промишлените предприятия.

Субсидията, която ще струва на държавната хазна около 25-30 млрд. евро, трябва впоследствие постепенно да бъде отменена до 2030 г. и ще бъде финансирана чрез Фонда за стабилизиране на икономиката (ESF) – механизъм, въведен първоначално през 2020 г. за спасяване на националния превозвач „Луфтханза“ (Lufthansa) по време на пандемията от коронавирус.

По-рано този месец финансовото министерство се противопостави на плана за субсидии на министерството на икономиката, тъй като според него бюджетът не позволява такива разходи, а съществуващите фондове не могат да бъдат пренасочени.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html