петък, 10 май 2024 г.

На Острова се отказват от вноса на диаманти, никел и алуминий от Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На Острова планират да забранят вноса от Русия на диаманти. Мярката е в рамките на нов пакет от санкции във връзка с нахлуването на Русия в Украйна, съобщава БНР

Освен диамантите, вносът на мед, алуминий и никел с руски произход също ще бъде блокиран, съгласно законодателство, което ще бъде въведено по-късно през годината.

Премиерът Риши Сунак, който е в Япония за срещата на върха на Г-7, заяви, че Обединеното кралство трябва да покаже на Москва и на света, че „насилието и принудата не жънат награди“.

Руската диамантена индустрия е на стойност 4 млрд. долара под формата на износ, по данни от 2021 година.

Освен това британското правителство планира санкции срещу още 86 лица и компании, свързани с президента Владимир Путин, включително хора, които „активно пречат на прилагането на вече съществуващите санкции“.

След нахлуването на Русия в Украйна британското правителство взе на прицел повече от 1500 физически и юридически лица и замрази повече от 18 милиарда паунда активи в рамките на режима на санкции.

Миналата година Великобритания, САЩ, Канада и Япония забраниха вноса за руско злато в опит да намалят способността на Кремъл да финансира войната в Украйна. От Даунинг стрийт заявиха, че повече от 60% от „военното ковчеже“ на президента Путин или около 275 милиарда паунда са блокирани.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html