събота, 11 май 2024 г.

Демерджиев: Дали новият главен прокурор няма пак да се назначи от някоя политическа централа

Снимка: БГНЕС

Очевиден е политическият оттенък. Остава горчивият привкус на „ти си го назначи“, сега като че ли идва горчивият привкус на „ти си го освободи“. Това коментира служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев във връзка с предложението на членове от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Демерджиев отбеляза, че в аванс трябва да намерят отговор въпросите за това „кой ще смени този главен прокурор и дали ще бъде същият като него, назначен от някоя политическа централа, или ще бъде друг тип човек“. Той посочи, че съдебната реформа не може да се свежда до освобождаването на главния прокурор – „да, това е важна стъпка, но възникват въпросите какви са следващите стъпки“.

По думите на министъра, ако политиката по този начин пряко се намесва в работа на ВСС, възниква още веднъж въпросът нужна ли е съдебна реформа – „нужна е, тя трябва да бъде много по-дълбока, по-сериозна, да доведе до независимост на съдебната власт, до изчистване на съдебнатa власт“. Той припомни, че преди да се предприемат тези действия от членове на Прокурорската колегия на ВСС „дойде една политическа декларация“.

Според него многократно е имало обвинения, че има политическо влияние в МВР, но „очевидно политическото влияние в съдебната власт е по-голямо“.

Във връзка с разследването на взрива до автомобила на главния прокурор Иван Гешев, министърът заяви, че прокуратурата трябва да обясни как е определен екипът, който разследва този случай и дали са спазени принципите или по друг начин е определен този екип. „Нека да обяснят какви са правилата в неработен ден, кой трябва да поеме това разследване, кой го е поел и защо го е поел и как е избран този, който го е поел“, добави той.

Демерджиев заяви, че МВР е потърсило съдействието от още служби и експерти, предоставени са на прокуратурата, за да помогнат в изясняването на истината и да се стигне до извършителите и поръчителите на взрива.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html