неделя, 26 май 2024 г.

Изграждането на последния участък от АМ „Европа“ започва днес

Снимка: АПИ

Служебният министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков ще даде днес началото на изграждането на последния участък от АМ „Европа“ между Сливница и Софийския околовръстен път, съобщиха от Министерството. Общата дължина на отсечката е 16,5 км, но строителството ще започне в близо 6-километрова отсечка, за която има завършени отчуждения и издадено разрешение за строеж. След теренното обезпечаване на обекта ще продължи работата и по останалите 10,5 км, съобщи БТА.

Участъкът от АМ „Европа“ ще преминава по изцяло ново трасе между Сливница и Северната скоростна тангента. Ще бъдат изградени 5 подлеза, 2 надлеза, 2 моста и 1 виадукт, както и четири пътни връзки и два пътни възела – „Костинброд“ и „Мрамор“.

Стойността на договора за изгражгдането е Служебният министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков ще даде днес старт на изграждането на последния участък от АМ „Европа“ между Сливница и Софийския околовръстен път, съобщиха от Министерството. Общата дължина на отсечката е 16,5 км, но строителството ще започне в близо 6-километрова отсечка, за която има завършени отчуждения и издадено разрешение за строеж. След теренното обезпечаване на обекта ще продължи работата и по останалите 10,5 км.

Участъкът от АМ „Европа“ ще преминава по изцяло ново трасе между Сливница и Софийския околовръстен път и ще се влива в Северната скоростна тангента. Ще бъдат изградени 5 подлеза, 2 надлеза, 2 моста и 1 виадукт, както и четири пътни връзки и два пътни възела – „Костинброд“ и „Мрамор“.

Стойността на договора за изграждане на отсечката е 266 959 487,34 лв. с ДДС, а за строителния надзор – 5 599 999,20 лв. с ДДС. Цената на километър излиза над 16,5 млн. лв.

Изграждането на отсечката между Сливница и Северната скоростна тангента е част от проекта „Автомагистрала Европа от км 15+500 до км 48+903“, съфинансиран от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. Проектът включва два участъка – от Драгоман до Сливница, който е въведен в експлоатация през юни 2021 г., и от Сливница до Северната скоростна тангента. Anteni.info припомня: за въпросната тангента – една от емблемите на пътното строителство по време на управлението ГЕРБ се оказа, че една от трета асфалта липсва. За това и не е чудно защо тя е изпълнена с кръпки. Най-вероятно ще се наложи отсечката да бъде ремонтирана основно и пак с пари от хазната, разбира се.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html