19.8 C
София
вторник, 6 юни 2023 г.

Румен Радев се срещна с президента на Международния съюз по модерен петобой

Снимка: Прессекретариата на президентството

Развитието на спорта в България и възможностите за насърчаване на физическата активност сред младежите обсъдиха днес на „Дондуков 2“ Румен Радев и президентът на Международния съюз по модерен петобой Клаус Шорман. В срещата участва министърът на младежта и спорта Весела Лечева, съобщиха от прессекретариата на президентството.

Практикуването на модерен петобой у нас започва още през 1954 г., като оттогава страната ни участва във всички олимпийски надпревари в този спорт до 2001 г., с изключение на игрите в Лос Анджелис. По време на срещата Румен Радев и Клаус Шорман отбелязаха необходимостта от целенасочени държавни политики, посветени на спорта, като предпоставка за изграждане на физически и психологически устойчиви поколения. Инвестициите в развитието и стимулирането на физическата активност на населението, особено на младите, е инвестиция в бъдещето на всяка просперираща нация, заяви Румен Радев и запозна госта с инициативата „Спортувай с президента“, която цели да подобри двигателната култура сред децата и подрастващите у нас. Държавният глава отбеляза успешните усилия на Министерството на младежта и спорта за привличането на средства от Плана за възстановяване и устойчивост към проекти в областта на спорта.

По време на срещата президентът на Международния съюз по модерен петобой отбеляза отличните природни условия у нас за развитие на различни спортни инициативи, в това число възможностите на българското Черноморие, което ще доведе да насърчаване на туризма и икономиката на страната.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html