петък, 29 март 2024 г.

Министърът на отбраната на РСМ: Конституционните промени са знак за политическа зрялост

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на отбраната на Северна Македония Славянка Петровска в интервю за МИА заяви, че конституционните промени, които Република Северна Македония трябва да направи като ангажимент в преговорната рамка на страната, за да продължи с отварянето на преговорните глави след края на скрининг процеса, са въпрос на проява на политическа зрялост.

Петровска участва в Международното изложение за отбрана и сигурност DEFEA 2023, което се провежда в Атина. В кулоарите на изложението тя се е срещнала с гръцкия си колега Никос Панайотопулос, а в интервюто за МИА говори и за двустранното сътрудничество с Гърция в областта на отбраната.

Относно конституционните промени ще кажа само, че за мен те не са въпрос на това дали ще има мнозинство от две трети в парламента или на преброяване на депутатите, които ще дадат подкрепа, те са по-скоро въпрос на показване на политически зрялост. За решения, които са особено важни за бъдещето на страната, всички политически партии, независимо дали са управляващи или опозиция, в определен момент трябва да покажат своята политическа зрялост и да поведат хората при вземането на тези решения, посочва Петровска в отговор на въпрос дали е оптимист, че промените в конституцията могат да се случат.

Петровска и Никос Панайотопулос са обсъдили и европейската перспектива на Северна Македония, както и на останалите страни от Западните Балкани, казва тя в интервюто.

По думите й европейската интеграция на държавите от Западните Балкани, които са започнали този процес, трябва да бъде ускорена с оглед сигурността в региона.

Защото европейските държави трябва да знаят, че страните от Балканите принадлежат към ЕС и гражданите, но и правителствата им, правят всичко възможно, за да завършат процеса възможно най-бързо. Република Северна Македония се доказа като сериозен партньор в евроинтеграционния процес на страната ни и (с Панайотопулос) се съгласихме, че заслужаваме да бъдем подобаващо възнаградени за това, казва министърката.

Петровска оценява като изключително добро сътрудничеството в областта на отбраната между Северна Македония и Гърция. Тя посочва още, че с гръцкия й колега са говорили за задълбочаване на сътрудничеството между двете страни, използване на капацитета на гръцката военна индустрия и споделяне на опит от използването на инструмента за доставка на такъв тип техника.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html