четвъртък, 9 май 2024 г.

Димитър Стоянов: Българската армия заслужи уважението на нашите съюзници и партньори

Снимка: БГНЕС

Благодарение на достойното участие на българските военнослужещи в мисии и операции на НАТО и Европейския съюз в различни части на света днес България е желан партньор за съвместни подготовки и тренировки. Благодарение на Вас, Българската армия заслужи уважението на нашите съюзници и партньори, заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов в приветствието си към командирите на националните контингенти, които участват в мисии и операции на НАТО и ЕС, съобщиха от пресцентъра на МО.

Министър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поздравиха чрез видеоконферентна връзка националните командири на българските военни контингенти, участващи в операции и мисии в Босна и Херцеговина, Косово, Ирак и Мали по повод 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Във видеоконферентната връзка участва и командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов.

„Благодаря Ви, че изпълнявате воинския си дълг и своите отговорности професионално и непоколебимо, със самочувствие, с достойнство и с решимост и допринасяте за утвърждаване авторитета на Българската армия и страната ни в международна среда“, изтъкна министър Стоянов. „Съвременната среда за сигурност е силно усложнена, динамична и трудно предвидима, а националната сигурност излиза отвъд защитата само на държавните граници. Затова участието на контингентите от въоръжените сили в международни мисии и операции е ключов фактор не само за издигане авторитета на България, но и за повишаването на способностите на Българската армия като част от мисиите на международните сили за поддържане на сигурността“, посочи още министърът на отбраната. Той пожела на военнослужещите здраве, висок боен дух, успешно изпълнение на текущите задачи и спокойно завръщане, след приключване на мисиите.

„Високо ценим, че представлявате България и Българската армия по най-добрия начин, отстоявате националните интереси и утвърждавате доброто име на българския войник зад граница“, заяви от своя страна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той подчерта, че сигурността на Балканите е от изключително значение, критично важно за страната ни. „В Босна и Херцеговина и особено в Косово следим развитието на обстановката с повишено внимание. Не се съмнявам, че сте способни да реагирате на всяко изменение на обстановката и да изпълнявате отговорно задачите си в рамките на операциите на НАТО и Европейския съюз“, обърна се началникът на отбраната към командирите на националните контингенти зад граница. Адмирал Ефтимов отбеляза още, че средата за сигурност в Мали, Ирак и Грузия също изисква повишено внимание. „Задачите Ви са различни. Различни са командните вериги и мениджмънтът на мисиите, но това, което Ви обединява, е съзнанието, че трябва да дадете всичко от себе си и да докажете професионализма на българските военнослужещи“, категоричен бе адмирал Ефтимов.

Той поздрави командирите и пожела на всички офицери, сержанти и войници от подчинените им контингенти бодро настроение за Деня на храбростта и празник на Българската армия и Свети Георги да им дава здраве и сили за успешното приключване на мисиите, в които участват.

Полковник Красимир Ценов, национален командир на най-многобройния ни контингент зад граница в Босна и Херцеговина, който участва в операцията на ЕС „Althea“, докладва, че обстановката по сигурността в зоната на операцията е относително спокойна и стабилна, а военнослужещите изпълняват задачите си съгласно стандартните оперативни процедури. Полковник Ценов изрази от свое и от името на всички военнослужещи, участващи в мисии и операции на ЕС и НАТО, благодарност към политическото и военното ръководство за усилията за приетото от Министерски съвет решение за повишаване размера на командировъчните средства, изплащани при изпълнението на задачите им зад граница.

Командирите на националните контингенти в Косово – подполковник Калин Стаменов, в Ирак – майор Веселин Жечев, и в Мали – старши лейтенант доктор Георги Семовски също пожелаха здраве и успехи на всички свои колеги, които изпълняват служебните си задължения в страната и извън нея.

Към настоящия момент над 160 военнослужещи от Въоръжените сили на Република България изпълняват с чувство на отговорност поставените задачи в 3 операции на НАТО и 6 операции на Европейския съюз, като със своите действия допринасят за утвърждаването на авторитета на нашата страна и Въоръжените сили сред коалиционните партньори в международните организации.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html