неделя, 19 май 2024 г.

Узбекистан прие референдум, позволяващ още два 7-годишни мандата на президента Мирзийоев

В Узбекистан се проведе успешен референдум за пакет от конституционни изменения, които ще позволят на президента Шавкат Мирзийоев да се кандидатира за още два седемгодишни мандата, след като настоящият му изтече през 2026 г., предаде Ройтерс. Агенцията се позова на частичните резултати от преброяването на гласовете.

Реформата, приета вчера с 90,21 процента от гласовете, нулира броя на президентските мандати на Мирзийоев и така той ще може да се кандидатира още два пъти за държавен глава. Наред с това беше обещано, че тя ще донесе на гражданите на централноазиатската държава по-голяма социална и законова защита, ако я подкрепят.

65-годишният Мирзийоев отвори икономиката на бившата съветска република, подобри значително връзките със Запада и ограничи правомощията на службите за сигурност, чието господство през предходните десетилетия бе превърнало 35-милионната страна в полицейска държава.

Въпреки че западните партньори на Ташкент едва ли ще одобрят увеличаването на президентските правомощия, Узбекистан не рискува много, тъй като Западът търси подкрепа от бившите съветски републики в усилията си да изолира Русия заради войната в Украйна.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html