вторник, 7 май 2024 г.

Правителството отмени решението, което предвиждаше Обзор да стане самостоятелна община

Министерският съвет отменя решението на предишно правителство от март 2021 г., с което беше предвидено отделянето на град Обзор в отделна община. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, предаде БТА.

През 2021 г. се състоя референдумът за отделянето на Обзор и шестте съставни селища в самостоятелна община.

През март 2021 г. Министерският съвет прие решение, с което да се създаде нова община с център град Обзор, включваща населените места град Обзор, селата Баня, Приселци, Раковсково, Паницово, Емона, Козница, и предложи на президента да утвърди исканата административно-териториална промяна за отделяне на населени места от община Несебър и създаване на нова община с административен център Обзор.

„Беше направен финансов отчет и анализ, от който стана ясно, че от отделянето в отделна община на град Обзор ще има изключително тежки финансови затруднения за самата община, което би довело да затруднения и за населението. Вероятно и до вдигане на местните данъци такси, тъй като общината ще има финансови затруднения“, аргументира днешното правителствено решение министър Шишков.

Той посочи, че населението на град Обзор и прилежащите населени места около него е 2331 жители. Съгласно Закона за административно-териториалното устройство на България този брой жители е недопустим за създаването на отделна община, обясни той.

Министърът допълни, че за да функционира една община, тя трябва да има свой административен потенциал.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html