вторник, 7 май 2024 г.

Присъединяваме се към Европейския алианс за батерии

Подписването ще е в „София тех парк“.
Снимка: БГНЕС

България днес ще се присъедини Европейския алианс за батерии, съобщи БТА. Президентът Румен Радев ще участва днес в официалната церемония по подписването на декларация, с която България ще валидира това присъединяване. Страната ни ще бъде представена в алианса от Българската агенция за инвестиции (БАИ).

Служебният министър Александър Пулев също ще участва в церемонията, съобщиха от министерството на иновациите и растежа. От ведомството припомнят, че Европейският алианс за батерии (European Battery Alliance – EBA) е институция, която е създадена от Европейската комисия с цел да върне ключови производства в Европа. Организацията обединява над 800 индустриални партньори, технологични компании, финансови институции и развойни центрове, от минното дело до рециклирането, с общата цел да изградят устойчива и конкурентоспособна европейска индустрия за батерии.

С присъединяването си страната ни ще стане част от индустрия, която се очаква да генерира годишни приходи на стойност 250 милиарда евро от 2025 г. нататък, която е свързана с технологиите за декарбонизация – системи за съхранение на енергия и електромобилност, където 100% от производството отива за износ.

Чрез присъединяването си към алианса България ще може да привлече преки чуждестранни инвестиции от производители и така да създаде предпоставка за откриване на нови работни места и икономически растеж.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html