неделя, 5 май 2024 г.

23% повече туристи посетили зимните ни курорти

Снимка: БГНЕС

С 23% повече са били туристите в България през този зимен сезон спрямо периода преди пандемията 2019 – 2020 година, каза в ефира на Би Ти Ви служебният министър на туризма Илин Димитров.

Бюджетът на министерството на туризма е 0,03 % от брутния вътрешен продукт. Туризмът допринася за държавния бюджет директно 7% и индиректно – между два и три пъти повече. За съжаление сме крайно недофинансирани и нашият бюджет е 28 млн. лева, каза Димитров. Според него парите за ведомството трябва да се увеличават стъпаловидно.

Илин Димитров определи като победа това, че в проектобюджета на държавата, представен преди дни от служебния министър-председател Гълъб Донев и служебния министър на финансите Росица Велков, остава ДДС ставката от 9% за ресторантьорите.

„По данни на Националната агенция за приходите тази мярка изсветли сектора. Фирмите, които се занимават с ресторантьорство, са декларирали два пъти повече печалби и ще платят два пъти повече данъци. Тази мярка помага и за устойчивото развитие на сектора“, допълни министърът на туризма.

Според него страната ни губи милиарди всяка година от това, че в миналото не са добре развивани културният и балнео и спа туризмът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html