вторник, 7 май 2024 г.

Австралия представи нова военна доктрина

Австралия представи преработена военна стратегия с цел противодействие на „укрепването на военния капацитет на Пекин и ограничаване на влиянието му“ в Азиатско-тихоокеанския регион, предаде Ройтерс.

„Днес, за първи път от 35 години, ние преразглеждаме мисията на австралийските отбранителни сили“, заяви министърът на отбраната Ричард Марлс, оценявайки, че настоящата военна доктрина вече не е подходяща.

Новата австралийска военна доктрина се основава, както се казва, на възпиране, на задържане на врага на разстояние, преди да успее да достигне австралийска територия, и на укрепване на крайбрежната отбрана на страната, особено на север.

Австралия трябва да харчи повече за отбрана, да произвежда свои собствени оръжия и да разработва системи с голям обсег, тъй като военното натрупване на Китай представлява предизвикателство за регионалната стабилност, се казва в доклад.

Новият стратегически документ на Министерството на отбраната оправдава този подход за укрепване на военния капацитет на Пекин, който се осъществява без прозрачност и без даване на уверения на Индийско-Тихоокеанския регион относно стратегическите намерения на Китай.

„Утвърждаването на суверенитета на Китай в Южнокитайско море застрашава световния ред в Индийско-Тихоокеанския океан и засяга неблагоприятно националните интереси на Австралия“, се казва в документа.

Канбера вече обяви разработването на нов флот от атомни подводници.

Въпреки това планът за закупуване на 450 бойни машини на пехотата беше преразгледан на 129 такива машини. Австралийски военни анализатори гледат на военното натрупване на Китай с подозрение, опасявайки се, че увеличеният военен капацитет на Пекин всъщност ще откъсне Австралия от нейните търговски партньори и глобалните вериги за доставки. 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html