вторник, 7 май 2024 г.

Делян Добрев е против „Продължаваме промяната“ да се занимава с бюджета

Снимка: БГНЕС

„Много трудно ще се стигне 3-процентния праг. Този бюджет е прекалено оптимистичен, защото той залага прогноза за икономически растеж от 1,8%. Имаме прогноза на БНБ от 0,4% и прогноза на МВФ от 1,4%. Според нас икономическият растеж на България ще бъде между 0,4 и 1,4%, някъде посредата“. Това заяви в ефира на БНР депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. По думите му това е основополагащо, защото именно на база на икономическия растеж се смята БВП и приходите в бюджета. Според ГЕРБ очакваният дефицит ще бъде много повече от 6,4%, защото приходната част няма да е тази, която МФ предполага.

„Първо трябва да видим този бюджет. Ако наистина дефицитът е 6,4%, това означава, че трябва да забравим за еврозоната и трябва да започнем да се притесняваме за финансовата стабилност на държавата. Всеки дефицит над 3% означава дългова спирала, теглене на десетки милиарди нови задължения за държавата и означава гръцки сценарий“, коментира Добрев в предаването „Неделя 150“. И продължи:

Много трудно ще се справим с тази ситуация, решенията никак не са лесни, обобщи Делян Добрев и се обяви срещу кабинет с „Продължаваме промяната“. Той уточни, че това е личната му позиция. „По-добре отново да отидем на избори, отколкото да позволим на тези „шарлатани“ отново да правят експерименти с бюджета. Защото тези експерименти накрая ги плащаме всички“, добави той, но забрави да спомене, че почти година България се управлява от служебни правителства и на възлови постове в средните нива на държавата са върнати всички кадри на ГЕРБ.

Добрен уточни, че официалната позиция на партията е да направи всичко възможно, за да се случи коалиция между първите две сили в парламента, защото това би било стабилно мнозинство, което би могло да извади държавата от кризата. „Ако те не приемат създаването на такова стабилно мнозинство с първия мандат, не виждам как биха могли да очакват някаква подкрепа от нас за втория мандат“, добави той. Според него не е възможен и вариант, в който ПП-ДБ предложат формат на правителство, в който да няма политически фигури, и ГЕРБ да го подкрепи. По думите му, дори да има коалиционно правителство, ПП никога повече не бива да се докопва до държавния бюджет.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html