неделя, 28 април 2024 г.

Почти 8000 км държавни шосета са в аварийно или предаварийно състояние

Дупките са станали емблема на българските пътища.
Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Близо 8000 километра от републиканската пътна мрежа са в аварийно или предаварийно състояние, констатира заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Шушков в ефира на БНР.

Въпреки това, според него трябва да се продължат забавените с години инфраструктурни обекти – доизграждането на автомагистрала „Хемус“, пътя Видин – Ботевград и да се започнат нови обекти, които не търпят отлагане. „Надявам се да бъдем финансирани от бюджета. Ние сме и министерството на българските общини, които без наша помощ не биха се справили с бюджета.

Той припомни, че разширяването на магистрала „Тракия“ от София до разклона за магистрала „Марица“ е наложително, но първо трябва да се направят предпроектни проучвания и проектиране. Николай Шушков изрази очакване европейското финансиране за строителството на магистрала „Европа“ да не бъде загубено заради натрупано закъснение. И напомни, че преди около 10 дни премиерът Гълъб Донев откри новоизградени 6,5 км от участъка между ГКПП „Калотина“ и Драгоман. Според поетия от строителя ангажимент цялата отсечка трябва да бъде завършена до края на месец май – т.е. да бъде готов целият участък. Трасето между Драгоман и Сливница е изградено. Предстои да започне строителството и на последния участък от Сливница до Софийския околовръстен път, за който бяха забавени устройствените процедури и отчуждаването. В тези няколко месеца направихме всичко възможно да приключим процедурата и се надяваме да стартираме. Ще се постараем до края на годината да усвоим максимално средства от Оперативна програма „Транспортна свързаност“, каза той.

Регионалният заместник-министър отчете, че от декември сме разплатили над 1,2 млрд. лв. стари задължения към пътните фирми. И напомни, че спорът е за разплащане на направените в годините основни ремонти на пътища без строителни книжа, разрешения за строеж и надзор, както и за получените аванси за изграждането на магистрала „Хемус“, без все още да са изпълнени предвидените строително-монтажни работи. Той напомни, че за да продължи разплащането, в предишното Народно събрание служебният министър Шишков е апелирал да се разгледа частта за търпимостта в Закона за устройство на територията. „Нашето желание е изградени извън нормите обекти, но по правилата за строителство, да бъдат обявени за търпими. Ако спазим сега действащия закон, вече изградени пътища трябва да ги разрушим и отново да ги изградим. Мисля, че обществото не може да си го позволи. Разчитам на разум от народните представители този въпрос да бъде разгледан детайлно“, каза регионалният заместник-министър. И уточни, че получаването на статут на търпимост се отнася само за инфраструктурни обекти.

По отношение на предстоящото увеличение на тол таксите Николай Шушков напомни, че предвиденото от предишното правителство повишение на тарифите им от 1 януари 2023 г. беше отложено, за да омекоти натиска на инфлацията. Предложението е то да влезе в сила от 1 юли, като бъде 50% от сега действащите такси в съответствие с приетото през миналата година решение. Сега работим върху вариант, който да бъде подложен на обществено обсъждане, след което ще се вземе решение от МС. Той обаче предвижда българските водачи на тежкотоварни автомобили, от които са били 72% от приходите от тол такси през миналата година, да ползват отстъпка при пробег над 4000 км, над 6000 км или над 10 000 км месечно, информира заместник-министърът. Шушков съобщи, че постъпленията от винетни и тол такси към 20 април 2023 г. са 210 млн. лв., което е близо 34% повече спрямо същия период на миналата година. През месец март за първи път приходите от тежкотоварния трафик са били повече от платени винетки за леки автомобили, като се очаква тенденцията да бъде запазена.

Относно плачевното състояние на държавните шосета у нас е редно да припомним, че през последните около 15 години нещата само се влошават, въпреки много прерязани лентички от един всезнаещ бивш премиер. На всичкото отгоре се оказа, че почти всички построени нови пътища по времето на ГЕРБ са били с по-малко асфалт, от заложеното в проекта. Сега ни остава само да чакаме дали и тази далавера няма да бъде отново забравена и пак няма да има виновни за пилеенето на държавните пари.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html