вторник, 7 май 2024 г.

Радев към ГЕРБ: Обществото очаква да съставите правителство възможно най-скоро

Президентът Румен Радев даде старт на консултациите с представителите на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание.

Точно в 15:00 ч. този следобед държавният глава започна първата си среща с парламентарната група на ГЕРБ-СДС, а от 17:00 ч. ще приеме представители на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

„Поздравявам ви с постигнатия изборен резултат. Българските избиратели възложиха на вас голямата отговорност за съставяне на правителство. И то правителство, съставено възможно най-бързо, с възможно най-широка парламентарна подкрепа в условията на война и на криза. Като водеща политическа формация имате важната роля за решаването на неотложната задача – приемането на внесените от служебното правителство закони за Плана за възстановяване и устойчивост“. С тези думи се обърна към представителите на ГЕРБ-СДС президентът.

„Вчера чух амбициозната заявка, заедно с ПП-ДБ, за закон за държавния бюджет, в който няма да се пипат разходите, няма да се вдигат данъците и ще има 3% дефицит. Пожелавам ви въображения и успех. Явно много български граждани заложиха, гласувайки за вас, на вашия опит и е добре да знаем какви са вижданията ви за решаване на тези задачи и за фактори време – колко време е необходимо за преговори за съставяне на правителство“, допълни Радев.

„Абсолютно сте прав, народът каза, че нито една партия не може да се справи сама. И това го казва вече няколко пъти подред. Хората казаха: „Без ГЕРБ не може“, но не казаха ГЕРБ да управляват сами. Затова прилагаме много търпение. За мен най-силното и стабилното правителство е това с колегите. Въпросът е дали те ще преодолеят това, само чуваме в момента какво щели да кажат на една партия избирателите. Вие сте по-млад, но Илияна (бел. ред вицепрезидентът Илиана Йотова) помни когато най-голямата добродетел беше да постави държавата пред партийното и избирателите“, заяви от своя страна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Винаги може да се намери друг план, но „той нито ще бъде стабилен, нито дългосрочен, нито ще даде перспективи на обществото“. Ние сме отговорни, за бюджета ще търсим начин да се приеме, няма да оставим юни месец държавата пред финансов колапс“, заяви още той.

Борисов подчерта, че през последните дни се вижда единомислие между депутатите от двете коалиции и това не бива да бъде „проигравано“. „Ако България е над всичко, има шанс да направим нещо стабилно. С ваша помощ това може да се случи“, категоричен е лидерът на ГЕРБ.

Бойко Борисов няма да бъде кандидатът за премиер с мандата на ГЕРБ-СДС. За поста коалицията е готова да предложи и експерт, и лице от редиците си. Това обяви самият той след консултациите при президента за съставяне на правителство.

Лидерът на ГЕРБ призна, че представителите на партията са помолили държавния глава да отложи малко връчването на мандата.

„Половината ми депутати в парламента са министри. Така че за 10 минути мога да напиша състав на кабинет. Но няма аз да съм предложението за премиер. Три пъти съм бил – както се казва: три пъти за щастие“, каза Борисов.

„Това, което вчера видях в парламента – тази омраза между другите партии, напомняше онова, което се демонстрираше срещу нас преди две години. Тази омраза, която шества в момента, няма да ни доведе доникъде. Призовавам за още търпение и внимание. Да умееш да простиш в името на нещо по-велико, по-важно, е добродетел, според мен. Омразата е най-лесното”, заяви още лидерът на ГЕРБ.

Той подчерта, че времето за предизборно говорене е изтекло и е време за компромиси от страна на онези, на които „им е мила държавата“. „Ние ще понесем и загуби, и критики, но действията ни ще бъдат в полза на държавата“, категоричен бе Борисов.

„ПП-ДБ по цял ден обикалят телевизионните студиа, за да обясняват как с ГЕРБ – абсурд. В същото време разчитат на нас. Обяснявам си тези техни постъпки със страх от това, което ще кажат някои критици”, каза още лидерът на ГЕРБ. Но подчерта, че според него най-доброто за страната е неговата коалиция да управлява заедно с ПП-ДБ.

„В такава ситуация, никой няма полза от нови избори и от това да се разбива докрай политическата система”, заключи Борисов.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ водят преговори по законодателната програма на Народното събрание, но отричат да водят такива за съставяне на редовен кабинет. Двете коалиции вече се обединиха около кандидатурата на Росен Желязков и той бе избран за председател на 49-ия парламент. Имат общи виждания и за бюджета.

Консултациите с останалите партии Радев ще проведе утре. Последователно на „Дондуков“ 2 ще дойдат „Възраждане“, ДПС, „БСП за България“ и „Има такъв народ“.

След избора на председател на парламента сроковете вече са в ръцете на държавния глава.

Първата стъпка са консултациите с всички парламентарните групи. Колко време ще бъдат те – решава Румен Радев. Следващата стъпка е връчването на първия мандат на най-голямата партия в парламента и срок от 7 дни, през който номинираният за премиер от съответната група предлага структурата и състав на кабинет. Ако няма успех, може отново да има консултации или директно президентът да премине към втори проучвателен мандат, който отива при втората по големина партия. В случая това са ПП-ДБ. Ако и вторият опит е неуспешен, то тогава държавният глава в 7-дневен срок трябва да определи сам на коя партия ще даде третия мандат. Ако и тогава има неуспех, то най-близката възможна дата за избори е в края на юли.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html