вторник, 7 май 2024 г.

Илияна Йотова: Президентската институция ще спази всички конституционни срокове

Снимка: БГНЕС

По думите на вицепрезидента Илияна Йотова всички конституционни срокове от страна на президентската институция ще бъдат спазени.

„Колкото по-бързо се формира мнозинство и евентуално – правителство, толкова по-добре. Няма защо да се бавят консултациите“, коментира тя.

„Когато от нашата институция говорим непрекъснато, че всички в страната сме заинтересовани от стабилно мнозинство и кабинет, това не е шаблон. Това не е лозунг, а наистина нашето желание“, посочи вицепрезидентът.

По повод на постигнатата договорка между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“, предвиждаща възможност председателството на Народното събрание и на Комисията по правни въпроси да се осъществява на ротационен принцип, Илияна Йотова коментира, че юристите трябва да кажат дали това е конституционосъобразно.

„Преди празниците аз чух едно сравнение с Европейския парламент и доста се посмях на това, което чух. Там ротацията се извършва по много строги правила между двете най-големи политически сили, които европейските граждани са определили, с ясно определен мандат от две години и половина“, посочи вицепрезидентът.

Илияна Йотова пожела успех на новоизбраното Народно събрание, както и законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, „час по-скоро да влязат в пленарната зала“.

Вицепрезидентът коментира темата след Тържественото събрание на Съюза на юристите в България, организирано по повод на професионалния им празник – 16 април, на което тя отправи приветствие.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html