вторник, 7 май 2024 г.

Радев спазарил кабинета си до лятото

Снимка: Президентство на Р България

Росен Димитров и Елица Григорова за в. „Галерия“

Президентът Румен Радев се е спазарил за служебен кабинет до лятото, съобщи за „Галерия“ отлично информиран източник от политическите среди. Идеята на държавния глава била процедурата около конституирането на 49-ия парламент да мине бързичко, защото мнозинство за редовно правителство едва ли ще има. Затова, за разлика от предходното Народно събрание, когато бави топката по връчването на мандатите доста повече от обичайното, сега няма да дава толкова време на партиите.

Самият Радев потвърди, че няма да проточва процедурата, с въпроси към медиите: „Трябва ли да има повече време или не? Как мислите? Какъв беше резултатът, като дадох време миналия път?“.

А че ще има нови парламентарни избори през лятото, вече никой не се съмнява. Две знакови събития предопределят този времеви хоризонт смятат фактори от ръководствата на основните партии. Пред „Галерия“ те припомниха, че първо дойде категоричният отказ на ПП-ДБ да подкрепят правителство на ГЕРБ, дори и да е маскирано като експертно.

После Румен Радев светкавично обяви намерението си да свика 49-ото народно събрание в средата на Страстната седмица – на 12 април. Очакваше се това да стане в първия работен ден след Великденските празници.

Друг важен детайл е, че малко след изявлението на „Промяната“ и ДБ в Президентството беше приет новия посланик на САЩ – Кенет Мартен. Със сигурност му е било обяснено какво се очаква в близките седмици. Или в разговора е посочено, че САЩ няма да приветстват правителство с мандат на Борисов. Така или иначе веднага след това парламентът беше свикан.

Някои наблюдатели загатнаха, че това бързане може да има нещо общо и с войната в Украйна, но според експерти по сигурността едва ли е точно така.

Бързането на Радев се тълкува и като знак, че политическите совалки са стигнали до задънена улица. Без ПП и ДБ Бойко Борисов трябва да разчита на депутатите на ДПС плюс БСП, защото две от трите партии плюс Слави не стигат. Което не може да си позволи, тъй като ще бъде наказан бързо от избирателите на местния вот. А каквото и да си говорим, сериозните апетити тази година са за София, Пловдив и останалите големи градове.

Така 49-ото народно събрание може да повтори 45-ото, което постави рекорда като най-краткото у нас и беше първото неуспяло да излъчи правителство. То беше свикано на 15 април след изборите, проведени на 4 април 2021 година. Заседава само 9 пъти, като Даниел Митов (ГЕРБ), световният шампион по шахмат Антоанета Стефанова (ИТН) и Корнелия Нинова (БСП) върнаха неизпълнени мандатите. Президентът разпусна парламента на 12 май, насрочвайки избори на 11 юли. Сега графикът ще е явно подобен или леко удължен, ако бъде внесен наистина бюджет. Само процедурата по последния трае около месец.

Има и един на пръв поглед технически въпрос. Новите депутати трябва да решат какво да правят със своята великденска ваканция. Те имат пълното право да се възползват от нея, както е указано в действащия правилник за дейността на парламента. Той е стар, но действа, докато се приеме новият, което със сигурност ще отнеме известно време. С оглед на ситуацията като нищо депутатите могат да си съкратят ваканцията.

Друга хипотеза предрича, че Радев бърза, защото част от политическите сили искали да прекратят практиката за управление чрез служебни правителства. Това може да стане, ако те се обединят около свикване на Велико народно събрание. Източници на „Галерия“ смятат, че в сегашната парламентарна конфигурация има както привърженици на президентската република, така и крайно негативно настроени към този вариант депутати. Именно вторите искали закриване на президентското пълномощие да съставя служебни кабинети.

ГЕРБ ще играе същия мач, активистите обаче са гроги. Партията на Борисов няма да измени тактиката от последния парламент, когато предложи правителство на проф. Габровски. Нищо чудно номинацията да е същата, ако се доверим на характера на Борисов. Целта е ясна – избирателят да разбере, че първата политическа сила е отговорна, но останалите прозападни партии са несериозни. След това ГЕРБ да стегне отново местните структури, които изнесоха силна кампания за последния вот и успяха да мобилизират абсолютния максимум от електората.

До „Галерия“ обаче достигнаха оплаквания, че активистите по региони вече не издържат на напъна и при нови избори мнозина са готови да хвърлят кърпата. Хората се оплакали, че за близо месец оставили на течението личен живот и бизнес, като не могат да си позволят още веднъж от същото. „Борисов и началниците минаха през всяка община и наредиха по колко гласове искат. Кметът или лидерът за региона си блъскаха после сами главите, защото парите не са като едно време, когато ГЕРБ управляваше“, довери за „Галерия“ активист с висок пост в София.

Втората предизборна кампания ще бъде истински сървайвър, тъй като със сигурност идва и трета с местния вот.

ПП и ДБ продължават заедно, но дали? Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов се клеха как ще продължат да са заедно, но при нови светкавични избори може и да се разделят под напъна най-вече на депутати и активисти на „Промяната“.

Партията пропиля гласове от коалицията, а за капак и 6 сигурни места в парламента бяха загубени за сметка на мажоритарни кандидати на „Демократична България“. От „Промяната“ на много места са бесни, че служат като ракета носител на партньорите си, а накрая остават с пръст в устата. Там също има умора от серията избори и много от регионалните структури също могат да хвърлят кърпата, ако не им се гарантират избираеми места. Тоест, ако не бъде сложен край на брака с „Демократична България“.

В ПП обаче нямат особено полезни ходове. Там са наясно, че прегръдка с ГЕРБ ще сложи край на партията. От друга страна, Асен Василев изтъкна доста солидния аргумент, че подобен брак в името на прозападно управление ще изстреля „Възраждане“ на първо място, тъй като ще обере абсолютно целия протестен вот. Затова от „Промяната“ са готови да жертват още някой глас, за да отидат на избори.

Чува се, че преди това задължително ще бъде предложено правителство, като вече са правени неофициални срещи с ДПС и БСП. Но както и кабинет на ГЕРБ – това едва ли ще мине.

„Възраждане“ играе твърдо за бързи избори, които ще качат гарантирано бройката на депутатите на партията в парламента, не че настоящите 37 са малко. Вече сме писали, че служебни кабинети влизат отлично в стратегията на партията по две причини. Първо, формацията на Костадин Костадинов генерира протестен вот на хората, разочаровани, че няма стабилно управление. Второ, служебните кабинети са изгодни на големите им спонсори и не на последно място на Русия, с която „Възраждане“ непрекъснато демонстрира близост.

БСП се ослушва, но ще играе гневна опозиция. Корнелия Нинова се ослушва за политически оферти, но поради липсата на сигурни такива ще го играе на яростна опозиция в новия парламент. Това признаха източници на БСП. Тоест ще критикува първите две сили в него, гъделичкайки русофилския електорат. Партията е наясно с картинката и по места се стягат също с неохота за избори. Там големият проблем ще е как да бъде спрян теча на гласове към „Възраждане“ и консолидиран червеният електорат, разсейван от офертите на „Левицата!“. Със сигурност формацията на Манолова, Дончева и сие няма да престане да тормози БСП и на новите избори, подпомагани от вътрешната опозиция.

Слави ще е анти-ГЕРБ и ПП, крещейки „Македония“довериха от най-високо ниво от партията на Трифонов, който по здравословни причини се отказа да бъде депутат. „Стратегията ще е . ИТН да е контра на големите, като използва напрежението в Македония. Слави ще се държи близко до поведението на Костадин Костадинов и „Възраждане“, но с ясен акцент върху безобразията на Скопие спрямо българското население. Това е начинът да влезе и в новия парламент и дори да вдигне няколко депутати повече“, призна негов съратник в изборните дела. Пред познати Тошко Йорданов се кълнял, че ИТН няма да влиза в никакви коалиции, тъй като не може да търпи и Бойко Борисов, и харвардите.

ДПС чакат оферта от „Промяната“. Вече съобщихме, хората на Доган запазиха голяма част от безкрайния си изборен ресурс на последния вот. Намалени бяха избирателите в ромските махали на Северозапада и традиционните крепости в Родопите. ДПС е винаги готово на коалиция срещу порции във властта. Ако не, силните местни структури са тренирани да излязат на нови избори веднага. Дори може да се стигне до мобилизация на електората, който живее зад граница, но по традиция се прибира за летните отпуски по Кърджалийско и Делиормана.

Според запознати от ДПС са дали нишан към „Промяната“, че ще са готови са тройна коалиция и с тях. В замяна не трябва да бъдат преследвани хората им по места.

„Звучи невероятно, но има шанс за подобна коалиция. Всичко зависи дали Асен Василев и Кирил Петков ще се навият да рискуват, преглъщайки войните си с фактори в ДПС“, признаха от партията на Доган.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html