вторник, 30 април 2024 г.

Финландският милиардер Томас Зилиакус оттегли офертата си за закупуване на Манчестър Юнайтед

Снимка: Туитър

Финландският бизнесмен, инвеститор и филантроп Томас Зилиакус е оттеглил офертата си за закупуване на култовия английски футболен отбор Манчестър Юнайтед. Той обясни решението си, че забавянето в целия процес на продажбата ще затрудни новия собственик в изграждането на боеспособен отбор за новия сезон.

Американските собственици на Юнайтед – семейство Глейзър стартираха официален процес на продажба в края на миналата година с няколко оферти, получени през февруари и март. Но всичко се случва толкова бавно, че в началото на април движението по въпроса е съвсем минимално.

„Отказах се от участие в наддаването в третия кръг на подаването на офертите. Основната причина е забавянето на целия процес. С това забавяне ще бъде много трудно за всеки нов собственик да изгради печеливш отбор за следващия сезон. Реално следващата кампания ще бъде едно харчене на пари без реални изгледи от възвръщаемост в рамките на поне 18 месеца“, твърди 69-годишният финландец в профилите си в социалните мрежи.

Зилиакус беше един от няколкото сериозно подплатени във финансово отношение кандидати заедно с британският милиардер Джим Ратклиф, основател на производителя на химикали INEOS, и шейх Джасим Бин Хамад Ал Тани, син на бившия министър-председател на Катар.

Информационният сайт за инвестиции в спорта Спортико съобщи по-рано тази седмица, че Манчестър Юнайтед ще приема офертите в третия кръг за потенциални купувачи до края на април.

Офертата на живеещия в Сингапур финландец е била за 4 милиарда американски долара, твърдят медии в Азия, без да посочват източници.

Финландският бизнесмен, който идва от солидно семейство на политици и революционери против руската власт във Финландия през 19-и век, е силно увлечен по футбола. Бил е четири години президент на ХИК (Хелзинки) в родината си, а след като се мести в Азия, поема като изпълнителен директор сингапурския клуб Джейланг Интернешънъл. Бизнес-кариерата му започва като управител на телекомуникационната компания „Нокиа“, а когато се мести като търговски директор на „Нокиа“ за Азия, решава да се отдели и създава компании за онлайн-платформи и интернет-търговия.

Той казва, че няма проблем да намери и партньори, за да поеме четвъртият по разходи и бюджет клуб в света, според финансовата къща Deloitte.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html