сряда, 1 май 2024 г.

Откриха „къртицата“ от военната база, отговорна за изтичането на секретни американски документи

Снимка: Архив

Лицето, отговорно за оповестяването на класифицирани документи на САЩ, предизвикало разследване на националната сигурност, е 20-годишен любител на оръжията, който е работил във военна база, съобщи Washington Post, цитирайки членове на социалната мрежа Discord.

Според доклад в американския вестник лицето е споделяло поверителна информация в платформата за съобщения в група с около две дузини мъже, които споделят „обща любов към оръжията, военното оборудване и Бога“, според Ройтерс.

„Секретните документи“ на Пентагона: България е предложила да даде МиГ-овете на…

Washington Post основава доклада си, в който не назовава лицето, на разговор с двама членове на групата в Discord, а британската агенция посочва, че не е успяла да провери независимо подробностите.

Пентагонът разследва изтичането на поверителни документи, свързани с Украйна

Лицето описва себе си онлайн като „старата школа“ според свидетелствата, един източник на Washington Post го описва като човек на възраст около 20-години, който е модел за подражание за други членове на групата. „Той е във форма. Той е силен. Той е въоръжен. Обучени. Той е почти всичко, което бихте очаквали от един луд фен“, заявил един от членовете на групата, който е под 18 години и говори при условие за анонимност с разрешението на семейството си, съобщава Washington Post.

Социалната група Discord в изявление вчера, съобщи, че си сътрудничи с американските власти, след като Министерството на правосъдието на САЩ започна официално наказателно разследване миналата седмица. Пентагонът, който започна разследване в момента оценява щетите, причинени от може би най-вредното оповестяване на класифицирана американска информация през последните години.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html