неделя, 5 май 2024 г.

Пентагонът разследва изтичането на поверителни документи, свързани с Украйна

Снимка: БГНЕС

Пентагонът води разследване, за да открие източника на изтеклите секретни документи, в които подробно се описва стратегията на САЩ и НАТО за подкрепа на Украйна срещу руското нашествие и които бяха публикувани тази седмица в социалните мрежи, съобщи Франс прес. Информацията е на в. „Ню Йорк таймс“.

В отговор на молба за коментар, говорителката на Пентагона Сабрина Сингх заяви, че въпросът се разследва. „Наясно сме със съобщенията в пресата за публикации в социалните мрежи и министерството проучва въпроса“.

Според вестника документите датират от началото на март и в тях е описано темпото, с което украинските сили използват изключително важните боеприпаси за мобилни ракетни установки „Химарс“, както и сроковете на доставките на оръжие и обучението, предоставяно от Запада на войниците на Киев.

Според експерти, цитирани от нюйоркския вестник, документите, споделени в Туитър и Телеграм, изглеждат автентични, но някои от тях са променени, за да представят ситуацията за руснаците в по-благоприятна светлина, по-специално като свеждат до минимум размера на техните загуби.

Изтеклите данни показват, че в процес на формиране се намират 12 украински бригади, девет от които са обучени и оборудвани от САЩ, отбелязва американското издание.

Тези формирования се нуждаят от над 250 танка и 350 бойни машини на пехотата.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html