вторник, 7 май 2024 г.

Тежки присъди за правозащитници в Китай

През май миналата година Върховният комисар на ООН за правата на човека (OHCHR) Мишел Бачелет се срещна с китайския външен министър Ван И в Гуанджоу.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дълги години затвор за двама видни правозащитници наложи китайски съд, информираха техни роднини и съмишленици, съобщи Ройтерс.

През юни 2022 г. 50-годишният Сюй Цзъюн и 55-годишният Дин Цзяси бяха изправени пред съда в окръг Линшу на провинция Шандун по обвинения в подривна дейност срещу държавата, съобщиха тогава техни роднини. Двамата са видни фигури в Движението на новите граждани, което се стреми към по-голяма прозрачност на имущественото състояние на длъжностните лица и към това китайските граждани да могат да упражняват гражданските си права, както е записано в конституцията.

Съпругата на Дин Луо Шънчун, която живее в САЩ и го е представлявала пред Държавния департамент съобщи, че Сю е получил присъда от 14 години лишаване от свобода, а Дин – 12 години. Тя обаче добави, че не разполага с повече подробности. „На адвокатите им е забранено да публикуват подробности за съдебни присъди и те не смеят да разкрият къде са осъдени и по какви обвинения“, обясни тя по телефона.

Засега съдът и китайското министерство на правосъдието не са отговорили на молбата на Ройтерс за коментар.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html