неделя, 28 април 2024 г.

СЕМ обмисля да наложи ли санкции за скандалния клип с младежа, воден на каишка

Соня Момчилова
Снимка: БГНЕС

Очаква се скоро Съветът за електронни медии (СЕМ) да се произнесе дали ще има санкции и на какво основание ще бъдат те заради клипа с момчето със специални образователни потребности, заснет в търговски център в Пловдив и излъчен в социалните мрежи. Това коментира пред БНТ председателят на СЕМ Соня Момчилова. Според нея СЕМ се е самосезирал веднага след появата на първата публикация, свързана с видеоклипа, въпреки че регулаторът не се намесва в интернет. Когато нещо застрашава психическото здраве на децата, на зрителите, взимаме мерки, независимо, че това не касае пряко работата на регулатора, допълни Момчилова. Предстои СЕМ да направи анализ и да се произнесе дали и какви санкции би наложил. Работа и задача на медиите е да отразяват нагласите на обществото, но да държат сметка и за мисията, каза още тя.

Преди дни беше излъчено скандално и брутално видео, на което се вижда, че в търговски обект момче със специални образователни потребности е водено на каишка. Образувано е досъдебно производство. Организаторите на циничния клип – Чеченеца, Тошо Куката и Емили Тротинетката бяха задържани, а прокуратурата ги остави в ареста за постоянно.

Момчилова коментира и темата за обявяването на изборните резултати, посочвайки, че е бил нарушен часът за обявяването им в деня на изборите. Една обществена медия не може да си позволи подобно нещо – „беше минути преди часът“, който е обявен, няма значение с колко, добави тя. Важното е, че има закон и тогава, когато обществената медия не го спазва, какво е съобщението към публиката, допълни Момчилова. По думите ѝ за една търговска медия може да е пренебрежимо и очевидно е така, тъй като е нисък размерът на санкцията. Има етика, морал, пример, а медията е пример за подражание, добави Момичлова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html