вторник, 7 май 2024 г.

Световните цени на храните падат 12-и пореден месец, отчита ФАО

Стабилните доставки на зърно на световните пазари осигуриха спадането на индекса на цените на храните в света.
Снимка: ЕПА/БЕГНЕС

Индексът на цените на храните на Организацията по прехраната към ООН (ФАО) през март регистрира 12-и пореден месец на спад и сега е с 20,5% под рекордното си равнище, достигнато преди година заради руската инвазия в Украйна, предаде Ройтерс.

Спадът се дължи на стабилните доставки, по-слабото търсене и удължаването на сделката за износ на украинско зърно през Черно море, посочват от ФАО. Агенцията изтъква, че поевтиняването се дължи на спад на цените на зърнените храни, растителните масла и млечните продукти, което контрира поскъпването на захарта и на месото.

„Макар и цените да спадат на глобално ниво, те си остават все още твърде високи и продължават да растат на много местни пазари, което създава допълнителни проблеми пред хранителната сигурност“, казва в изявление главният икономист на ФАО Масимо Тореро. „Това се отнася с особено сила за развиващите се страни, чиито валути спадат спрямо долара и еврото, а дълговете им растат“.

Индексът на ФАО за цените на зърнените храни през март пада с 5,6 на сто на месечна база, като пшеницата поевтинява със 7,1 на сто, царевицата – с 4,6 на сто, а оризът – с 3,2 на сто.

Растителните масла поевтиняват с 3 на сто и са с 47,7 процента под нивата, регистрирани през март 2022 г., а млечните продукти – с 0,8 на сто.

В същото време захарта поскъпва с 1,5 на сто и достига най-високото си ниво от октомври 2016 г. под натиска на спадащото производство в Индия, Тайланд и Китай. Индексът на месото расте с 0,8 на сто.

В отделен доклад, посветен на доставките и търсенето на зърнени храни, ФАО повиши прогнозата си за производството през 2023 г. със 786 милиона тона, или с 1,3 на сто под нивата от 2022 г. Това все пак би представлявало втория най-голям регистриран годишен обем на производството на зърнени храни.

„В Азия се очаква засетите площи да са близо до рекордните нива, но в същото време сушата влияе зле на реколтата в Северна Америка и Южна Европа“, посочват от ФАО.

Агенцията повиши и прогнозата за обема на зърнените добиви през 2022 г. до 2,777 милиарда тона, или само с 1,2 на сто по-малко от количествата, събрани през 2021 г. Очаква се производството на ориз да възлезе на 516 милиона тона, или с 1,6 на сто под рекордната реколта през сезон 2021/22 година.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html