вторник, 7 май 2024 г.

Иван Гешев: Тези, които трябва да поемат отговорност, от 2 години ни предлагат само избори

Задавам си въпроса дали някой в този момент може да поеме отговорност към народа и държавата. Тези, които би трябвало да поемат отговорност,  две години предлагат само избори. Пет избора, без да се поеме отговорност за хората, коментира главният прокурор Иван Гешев, цитиран от БТА.

Виждам говорене за реформи, срещу които стои разруха, опит да се разрушат институции, опит да се съсипе една от малкото работещи институции – прокуратурата. Моята отговорност е това да не се случи и няма да допусна да се заплашват магистрати, колеги от МВР. Имаме нужда от българските институции, в момента на най-безпрецедентна криза, посочи Гешев.

По думите му е налице и конституционна криза, защото има органи с непопълнен състав, които не функционират правилно.

Главният прокурор Иван Гешев присъства на символичната първа копка на паметника на юристите- спасители на българските евреи, направена от представители на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България в близост до Еврейския културен дом. на пл. „Възраждане“ в София.

Разследването на Софийската градска прокуратура за престъпна група с цел търговия с влияние и за друга за извършване на убийства, Иван Гешев коментира с думите: „ясно е, че все повече обект на атака ще бъде българската прокуратура“.

Той каза още, че МВР не са отговорили на въпроса как се отстраняват полицаи, а ДАНС не са казали как кореспондира финансирането на лобисти от САЩ през Цветан Василев, чиито акционер в банката му е била „ВТБ“, която е подложена на санкции от САЩ.

Главният прокурор съобщи още, че обвиняеми по делото „Нексо“ са кацнали днес в Белград. На въпрос дали са отишли при Цветан Василев, Иван Гешев каза – „Не, сигурно са на разходка с лодка по Дунав“. По думите му, може би, в Сърбия ще отидат и други хора.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html