сряда, 8 май 2024 г.

Общественици и интелектуалци призоваха проевропейските партии да сформират правителство

111 български общественици и интелектуалци се включиха в подписка, с която призовават партиите в 49-ото Народно събрание да излъчат кабинет около ясни приоритети. Позицията бе споделена във Фейсбук от дългогодишния общински съветник от ДСБ, учен писател и университетски преподавател Вили Лилков.

В нея се апелира управлението да поеме отговорност за извеждане на страната от задълбочаващата се политическа и икономическа криза, както и парламентът и правителството да окажат реална помощ на Украйна в борбата ѝ срещу руската агресия, както и ускорена модернизация на въоръжените ни сили, призовават още участващите в подписката.

На първо място подписката призовава политическите партии, които се определят като проевропейски, да постигнат разбирателство и да формират парламентарно мнозинство около ясни приоритети и безспорен кандидат за премиер, което да поеме отговорност за извеждане на страната от задълбочаващата се политическа и икономическа криза.

Освен това се посочва, че формираното с тази подкрепа правителство да ускори политиката на интеграция на България в Европейския съюз и НАТО, да защити приемането ни в Шенген и Еврозоната, да предприеме незабавни мерки за оздравяване на съдебната система и интегритет в управлението.

От Освобождението през 1878 г. модерната българска държава постоянно е изправена пред предизвикателството да брани своята независимост, отстоявайки завета на Апостола: „Да бъдем равни с другите европейски народи!“. Съединението и обявяването на Независимостта, устремът в Балканските войни и Първата световна война, победите и провалите, цялата ни нова история е изкована с волята за европейски облик на България“, гласи апелът.

„Съветската окупация на 9 септември 1944 г. постави страната ни за 45 години под тоталитарна комунистическа власт, но след падането на Берлинската стена България свoбодно избра своята съдба. С волята и надеждите, с енергията и неуморните усилия на активната част на обществото, българската десница приобщи страната ни към Европейския съюз и НАТО. Идеалът на няколко поколения строители на нова България се сбъдна в съвременните му политически измерения“, гласи позицията.

„През 2023 г. вярата, че направеният избор е окончателен и гарантиран, е разколебана. Бруталната война, която режимът на Путин води срещу Украйна, е опит за налагане на нов ред и хегемония на Русия в Източна Европа и ясно показва, че широки слоеве на българското общество са подвластни на подплатената с щедри финансови средства руска пета колона, която има за цел да ни отклони от европейския път. Налице е задълбочаваща се политическа криза, както поради липсата на ясно парламентарно мнозинство и ярко политическо лидерство, така и поради разделението в обществото относно войната срещу Украйна. Тази обстановка засилва позициите на чужди на националните ни интереси политически сили“, продължава апелът.

„Без ясна воля на българския парламент, служебните правителства на Румен Радев губят политическия си фокус и поставят под въпрос цивилизационния избор, направен в годините на Прехода“, изтъкват още интелектуалците и обществениците.

Сред подписалите се, освен проф. Вили Лилков, са и имена като Васко Кръпката, Владо Въргала, експертът по сигурност Велизар Шаламанов, Ивайло Нойзи Цветков, актьорите Калин Вельов и Калин Сърменов, проф. Тодор Тагарев, както и десетки други университетски преподаватели, политолози, експерти,поети и писатели като са се подписали общо 111 души.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html