вторник, 7 май 2024 г.

Бойко Борисов с покана към „Промяната“ и Румен Радев

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи първи коментар на изборните резултати. Той покани всички на разговори за съставяне на редовно правителство, включително президента Румен Радев, тъй като бил най-дълго управлявалият след него самия.

„Ако иска, и президентът Радев да участва, ако счита, че има министри, които могат. След мен Радев е ней-дълго управлявалият, има най-много министри, с които е работил. Нямам разделителни линии с никого“, подчерта той.

„Продължаваме промяната“ няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ

Борисов заяви, че ще бъде депутат и лично ще води преговорите, за да е ясна чия е отговорността.

„Имам ясното съзнание, че още нямаме официални резултати, защото вчера ЦИК каза, че протоколите са преброени на 100%, а вечерта се явиха още 11 секции. Не мога да разбера как при 100% преброени протоколи от чужбина се явяват нови 11. Победихме нашите основни опоненти и поотделно, и заедно. Единственото, което трябва да излъчи това Народно събрание, е редовно правителство, каквато и да е цената за партиите. Нови избори означава същото и риск за парламентарната демокрация и република“, подчерта той.

„Нашите естествени партньори са партиите, които са в зоната на тези, които подкрепят Украйна, на тези, които подкрепят влизането ни в Шенген, на тези, които подкрепят процеса, който оставихме малко недовършен, защото мандатът ни изтече, за влизане в Еврозоната. България влезе в “чакалнята” на Еврозоната и в Банковия съюз. Ще поканим абсолютно всички партии, които българският народ е изпратил в парламента. Най-стабилното управление, което би успокоило и бизнеса, и народа, е коалиция между големите партии“, смята Борисов.

И се обърна към ПП-ДБ. „Втората партия, ако не подкрепи първата, народът ще я накаже, което са думи и на Кирил Петков. Разбирам да сме надували балони, да сме подреждали маси с шампанско. Точно обратното. Знам, че сътвореното за 2 години с чудовищна инфлация, галопираща инфлация, несигурност, миграционен натиск, обедняване, огромни дефицити, всички разговори за политики минават през редовно правителство. За политики ще говорим само с партиите, които решат да участват в редовно правителство. Обръщаме се към най-голямата, защото това би било най-стабилно. Българите казаха, че без ГЕРБ не може, но и че без ПП-ДБ не може. Личните ни чувства нямат никакво значение. В момента, в който Радев ни връчи мандата, ще поканим всички партии“, коментира Борисов.

„Ако има друга работеща коалиция в парламента, тя ще сработи и по места. Те ще загубят и местните избори. Редовно, стабилно правителство. В посока Европа и подкрепа на НАТО. С “Възраждане” също ще говорим много сериозно. Огромен брой висшисти вече гласуват тях. Никой няма право да ги подценява, а точно обратното. Трябва да работим с всички, които българските граждани са избрали. Тези, които не искат, ще останат в опозиция“, посочи още той.

ГЕРБ-СДС води с 26.49% пред коалицията „Продължаваме промяната – „Демократична България“, които са с 24.57%.

От „Продължаваме промяната“ вече заявиха категорично, че няма да подкрепят правителство с мандат или участието на ГЕРБ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html