неделя, 5 май 2024 г.

„Лев Инс“ е готова да оттегли иска към „Медиапул“, ако сайтът се ангажира да отрази истината по проблема „Зелена карта“

Застрахователната компания „Лев инс“ е готова да оттегли иска си към сайта „Медиапул“.

В писмо от дружеството до медията се казва , че ако изданието „се ангажира да обедини усилията на българските и международните журналистически общности“ в посока отразяването на истината по проблема „Зелена карта“, компанията ще промени позицията си.

Публикуваме писмото на ЗК „Лев Инс“ без редакторска намеса:

„Благодаря Ви за отговора по повод отправената от мен покана за среща в присъствието на г-жа Стояна Георгиева — главен редактор и управител на „Медияпул” ООД по темата „Зелена карта“.

ЗК ”Лев Инс” АД се утвърждава като лидер на българския пазар благодарение на концепцията за превенция, активна сигурност и изпреварване на събитията, която прилага в дейността си. Дружеството се идентифицира и на българския, и на европейския пазар със своята последователно проявявана социална отговорност. Проведени са успешно множество социални кампании, една от които стартира преди 16 г. ”Пази детето на пътя”, а от края на 2021 г. – ”Пази детето в Интернет”, с цел осигуряване на защитата за българските деца, както и изграждане у тях на умения за безопасно движение по пътищата и за безопасно ползване на Интернет.

Внушенията и преиначаването на истината и фактите, които представляваната от Вас медия си позволи да направи в ущърб на компанията ни, са прецедент, опасен както за нас, така и за застрахованите български граждани. За нас е неприемливо да понасяме репутационни щети, само поради неразбирането от Ваша страна как функционира застрахователният сектор и значимостта на взаимното доверие. Именно доверието е в основата на доброто функциониране на застрахователния сектор и на банковия сектор, които имат ключова роля за финансовата и икономическата сигурност на държавата. В условия на глобална финансова несигурност ние няма да толерираме репугационни атаки. Първостепенен дълг на ЗК ”Лев Инс” АД е да пази доброто име и. репутацията си, а при настоящите кризисни условия надеждноспа на партньорите и доверието между тях стават все по-търсени и ценени. Информираме Ви, че експертите оценяват щетите на компанията на много по-висока стойност от размера на заведения иск, но за нас доверието е ценност, която е неизмерима в пари. В този смисъл сумата, която се претендира от компанията по заведеното гражданско дело цели поне в определена степен да репарира причинените на ЗК „Лев Инс” АД от представляваната от Вас медия вреди.

Отправихме покана до Вас и до г-жа Стояна Георгиева – главен редактор на онлайн изданието „Медияпул” с цел изясняване на проблема „Зелена карта”, който придоби национални размери, защото засяга интересите на над три милиона български граждани, ползватели на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“. компанията застъпва позицията, че има дълбоко непознаване на тази материя – както от някои български медии, така и от български институции. Сърцевината на проблема, наречен „Зелена карта”, е една огромна корупционна схема, реализирана и с участието на чуждестранни кореспонденти, и с подкрепата на лица, заемащи висши държавни позиции. От проведените разследвания е установено, че за периода 2018 г. – 2022 г., чрез банковата гаранция на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) са изплатени 22 милиона лева, отклонени от законовата им „посока“. Сумите са изплатени на кореспондента за „пострадали” лица, но не са представени доказателства за извършени реални плащания, което е в пълно противоречие с европейските правила. В резултат на разследванията е установено, че платените пари или не са получени от пострадалите лица при действителни

ПТП, или са били усвоени за мними пострадали – лица, които са декларирали, че не са участвали в произшествия. Огромни суми се изплашат на основание на неистински документи — фактури и свидетелски показания при изфабрикувани произшествия. Хиляди са установените случаи на изфабрикувани ПТП с автомобили на български граждани, които не са напускали територията на Република България, както и в които чужди граждани са декларирали писмено, че не са участвали в ПТП и не са получавали обезщетения. Кореспондент вече пета година отказва да предоставя платежни документи за посочените 22 милиона лева. Липсва информация за „пътя” на тези финансови средства. Имайки предвид горещата ситуация в региона и военния конфликт в съседна Украйна, възникват сериозни опасения, че тези трудно проследими пари могат да служат за финансиране на мафиотски организации и престъпна дейност, включително търговия с оръжия и тероризъм. Финансирането на престъпни структури и нелегални трафици (особено движението на незаконни оръжия) с парични потоци, отклонени от законния им „път” е и тенденция, и ноторноизвестен факт.

Като пример за „подкрепа” на описаната корупционна схема от страна на висши държавни служители можем да посочим предложението на финансовия министър от м. декември 2022 г. за допълнение на кодекса за застраховането, което предвиждаше автоматично и безусловно плащане на задължения от страна на НББАЗ, без да бъде представяна никаква документация, удостоверяваща плащанията към пострадалите в чужбина лица. След остро изразеното недоволство на експерти и застрахователи в рамките на проведените консултации, думата „безусловно” отпадна от първоначалния текст. Поведението на министъра на финансите може да бъде оценено единствено като легитимиращо описаната корупционна схема.

Ние от ЗК „Лев Инс” АД вярваме, че в медиите ще бъде изложен генезисът на корупционната схема, осъществявана чрез системата „Зелена карта“. Нямаме съмнение, че точно това би направила една отговорна медия като представляваната от Вас. И особено, ако тази медия е финансирана от фондация „Америка за България” – посветена на укрепването на частния сектор и на демократичните институции в страната, както и на осигуряването на благоприятна бизнес среда чрез върховенство на правото, прозрачни и отчети публични институции и справедливо и последователно прилагане на законите, с цел всички компании да имат равни възможности за конкуренция и растеж. Ние очакваме едно всестранно и обективно журналистическо разследване, което ще спомогне за противодействие на заплахите за финансиране на престъпна дейност, ще задоволи обществената потребност от истинност и ще е в помощ на правосъдието. Така ще бъде представена на обществото и другата, „различната” гледна точка, а не е ли именно това една от най-важните задачи на журналиста, както Вие заявявате в писмото си? С представянето от българските медии на другата гледна точка ще се постигне желаната обективна информираност на българското общество.

По отношение на публичните призиви за подкрепа поради нарушена свобода на словото и твърденията за опит за цензура, изразяваме позицията, че те могат да бъдат възприети и като опит за въздействие върху съдебното решение по спора. За нас като социално ангажирана българска компания, демокрацията и присъщата й свобода на словото са основен принцип. 3k „Лев Инс” АД подкрепя свободата на мнение и изразяване, но като всяка свобода и тази следва да има разумно очертани граници, а именно – свободата и правата на другите физически и юридически лица, и зачитане на достойнството и репутацията им. Следвайки тези убеждения, категорично отричаме и се разграничаваме от разпространяваните в обществото внушения за намерението ни да водим „slapp” дело. Никога не сме имали и нямаме за цел да застрашаваме съществуването и нормалното функциониране на която и да било медия.

Именно вярата ни в демократичните принципи – върховенството на правото и свободата на словото, съчетана с нашата ангажираност и лоялност към партньорите ни, и със загрижеността на компанията за финансовата и икономическата сигурност на държавата, ни задължават да потърсим законов начин за защита от атаки срещу репутацията на компанията. Вярваме, че защитавайки компанията, защитаваме и застрахованите български граждани, които са ни предоставили кредит на доверие.

Относно предложението Ви за постигане на споразумение или спогодба, заявяваме, че ЗК „Лев Инс” АД е отворена за конструктивен диалог, но не може да бъде заобиколена горещата тема за сыцествуващата, но неразследвана корупционна схема, за безспорно установените измами и за непроследения все още „път на парите”, по който огромни парични български и европейски ресурси се трансферират в неизвестна посока. Още веднъж подчертаваме, че в настоящата геополитическа ситуация съществува реална опасност тези средства да бъдат използвани за финансиране на престъпна дейност, а медийният натиск върху компанията своеобразно и почти принудително я въвлича в участие в описаната корупционна схема.

ЗК ”Лев Инс” АД изразява своята готовност за обсъждане на споразумение и постигане на разумен компромис с „Медияпул” ООД само при удовлетворяване на обществената потребност за „осветляване” и обективно представяне от медията на изложената корупционна схема. компанията ни може да окаже съдействие, като предостави ДОПЪЛНИТЕЛНИ факти, доказателства и други материали. С тревога се обръщаме за съдействие към представляваната от Вас медия, която да привлече и други български медии, и Ви молим за незабавна реакция с цел поставяне на проблема с престъпно усвоения огромен паричен ресурс и предприемане на стъпки за разрешаването му. Уверяваме ви, че компанията може сериозно да преосмисли исковите си претенции, въпреки понесените значими репугационни щети, ако „Медияпул” ООД се ангажира да обедини усилията на българските и международните журналистически общности в посока отразяване на истината, предвид високата степен на обществена и международна значимост на случая.

В заключение заявяваме, че задълбоченото разбиране и осъзнаването на проблема „Зелена карта” минават през признаването на съществуващата корупционна схема, която включва измами и действия на лица, заемащи висши държавни длъжности, и използва за реализирането си една международна система, замислена с благородното предназначение за по-лесно обезщетяване на пострадали при ПТП лица.

Уважаеми г-н Кашьмов,

Призоваваме за Вашата ангажираност за постигане на прозрачност по отношение на липсващите в резултат на изложената корупционна схема 22 милиона лева. Ощетяването на българските данъкоплатци и потребители на застраховката „Гражданска отговорност” в особено големи размери е въпрос на национална сигурност, а използването на тези ресурси за престъпни цели е заплаха както за българските, така и за европейските граждани“.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html