сряда, 8 май 2024 г.

Спирането от Русия на газа за България бе хибридна атака, пише в доклад за отбраната ни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Спирането на руските газови доставки към България след началото на войната в Украйна миналата година е било хибридна заплаха. Това е посочено в доклада за състоянието на отбраната за 2022-ра. Текстът на документа беше публикуван от правителството, цитиран от БНР.

Примерът със спирането на руските доставки на газ е единственият, който е посочен в доклада. В него се казва, че това едностранно действие цели „оказване на влияние върху вземането на суверенни национални стратегически решения“.

Като цяло докладът посочва, че хибридните атаки против държавите от НАТО и ЕС целят и вътрешнополитическа дестабилизация и обществено противопоставяне, намаляване на солидарността и подкрепата за Украйна.

Запазва се и заплахата от нова руска инвазия в Украйна през границата с Беларус, пише в българския доклад за отбраната. В него се припомня, че НАТО е повишил изискванията към способностите, включително и към тези на силите за национална отбрана. България отчита, че нивото на разходи за отбрана от 2% от БВП е недостатъчно. И НАТО го възприема не като цел, а като отправна точка за по-нататъшно нарастване. Докладът за отбраната посочва, че към проблемите на армията от недостатъчното финансиране, амортизирана техника, липса на резервни части и неритмично извършване на ремонтни дейности, се прибавя и невъзможността за доставка на специфични резервни части и консумативи поради санкциите срещу Русия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html